Redžepi o situaciji u Mitrovici: Nemam vremena i nisam zainteresovan da pričam o tome

Nakon što je uklonjena barikada na glavnom mostu na Ibru, a 12 sati  kasnije, na istom mestu sagrađen i "park mira", postavljanjem betonskih žardinjera sa tujama, te nanošenjem zemlje za travu i cveće, usledila je reakcija kosovskih vlasti, koje su ovaj park nazvale sramnom, opasnom i nezakonitom igrom, ali i novom barikadom. Iako se gradonačelnik južne Mitrovice, Agim Bahtiri prvobitno nije oglašavao u vezi sa novim parkom, on je danas, rezignirano obilazeći "park mira", izjavio da je strpljenju došao kraj i postavio ultimatum – "barikada se mora ukloniti do noćas, a ukoliko se ne ukloni, videćete sutra". Građani Južne Mitrovice, koji su od početka negodovali zbog novog parka, preko Fejsbuka su organizovali i najavili  za sutra protest "Ili mi, ili oni". U međuvremenu su se pojavile i neproverene glasine, koje su dodatno podigle tenziju da će na mostu sutra biti angažovane i specijalne policijske snage "Rosu".
 
Povodom novonastale situacije – podizanje tenzija u oba dela grada, KoSSev je kontaktirao kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Bajrama Redžepija.
 
Međutim, Bajram Redžepi, kojeg smo dobili telefonom, nakon što smo se predstavili, nije hteo da komentariše situaciju u Severnoj i u Južnoj Mitrovici, pod izgovorom da, kako kaže „nije zainteresovan i nema vremena da o tome priča“, te da se obratimo, kako je rekao „koordinatoru“ Editi Tahiri.
 
„Nisam zainteresovan i nemam vremena da pričam o tome,“ rekao je Redžepi.
 
Ministra unutrašnji poslova Kosova smo pitali i da li su tačne glasine da će protest podržati i specijalne jedinice kosovske policije, ROSU, koje će biti angažovane na glavnom mostu tokom protesta. Međutim, nakon našeg pitanja, veza je prekinuta.
 
Podsetimo, povodom novonastale situacije u oba dela grada, gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, sazvao je hitnu konferenciju za štampu večeras u 19:00, dok je šef operative kosovske policije za Sever, Željko Bojić, demantovao vest kosovskih medija da Kosovska policija ima instrukcije i da ne dozvoljava mnogim građanima koji žele da pređu most da to i učine. On je takođe naglasio da im protest građana Južne Mitrovice nije najavljen za sutra.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.