Bahtiri dao ultimatum da se ukloni Park mira:Ukoliko se ne ukloni do noćas, videćete sutra

Gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, dao je ultimatum da sе do večeras ukloni "Park mira" na glavnom mostu, javila je agencija "Kosovapress", a preneo portal "veriu.info". Na istom portalu je objavljena vest o protestu građana Južne Mitrovice pod nazivom "Ili vi, ili mi", koji se planira za sutra u 15:00 časova, zbog, kako se kaže, "destruktivnih akcija Srba." Uprkos ovakvom nazivu, navodi se da se radi o "mirnom protestu", koji je pokrenut na Fejsbuku, da će se krenuti od policijske stanice i završiti kod opštine, ne navodeći o kojem delu grada se radi; Bajram Redžepi "nije zainteresovan i nema vremena" da priča o situaciji u Mitrovici; Željko Bojić tvrdi da policija nije zvanično upoznata sa sutrašnjim protestom. On demantuje da se građanima brani da prelaze most; Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić sazvao hitnu konferenciju za štampu večeras u 19:00, povodom novonastale situacije u oba dela grada.
 
"Strpljenju je konačno došao kraj, ova barikada se mora ukloniti do noćas, ukoliko se ne ukloni, videćete sutra," rekao je Bahtiri danas na mostu, rezignirano obilazeći zasade biljaka sa severne strane. 
 
"Kosovapress" prenosi atmosferu napete situacije na mostu, zbog toga što, kako ova agencija javlja, "mnogi albanski građani žele da pređu preko mosta, dok ih pripadnici kosovske policije, pod instrukcijama vraćaju, kako bi se situacija održala mirnom, ne napetom."
 
Na licu mesta, međutim, naši novinari su se jutros i oko podneva uverili da građani prelaze u nešto većem broju most sa južne na severnu stranu, i obrnuto, i to tokom pijačnih časova.

Šef odeljenja za informisanje opštine Južna Mitrovica, Hisni Sulja, u izjavi za KoSSev, potvrdio je da je gradonačelnik Bahtiri bio danas na mostu i da jeste pomenuo ultimatum, ali da ne može sa sigurnošću da kaže šta je pod tim tačno mislio. On je, međutim, demantovao da opština, to jest gradonačelnik, ima ikakve veze sa sutrašnjim protestom građana Južne Mitrovice. 

"Veoma mi je neprijatno sada da pričam, jer ste me zatekli na saučešću, u privatnoj poseti. Postoji mogućnost da se vidim sa gradonačelnikom večeras, koji je ranije danas otputovao za Prištinu, ukoliko me bude pozvao kad se vrati. Ako i kada budem imao više informacija, svakako da ću vam to preneti", rekao je Sulja u izjavi za naš portal. 


Na vest iz kosovskih medija da Kosovska policija ima instrukcije i da ne dozvoljava mnogim građanima koji žele da pređu most da to i učine, tražili smo potvrdu od šefa operative kosovske policije za Sever, Željka Bojića koji je demantovao ovu vest.

„To nije tačno. Demantujem sa sigurnošću i tvrdim da nije tačno. Svaki građanin koji hoće da pređe bilo gde, i na bilo koju stranu, može to da uradi bez ikakvih problema.“

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Bajram Redžepi, kojeg smo dobili telefonom, nakon što smo se predstavili, nije hteo da komentariše situaciju u Severnoj i u Južnoj Mitrovici, pod izgovorom da, kako kaže „nije zainteresovan i nema vremena da o tome priča“, te da se obratimo, kako je rekao „koordinatoru“, Editi Tahiri.

„Nisam zainteresovan i nemam vremena da pričam o tome,“ rekao je Redžepi. Na naše pitanje da li su tačne glasine da će protest podržati i specijalne policijske snage, veza je prekinuta.

Ukoliko se protest bude održao sutra, kako će se to odraziti na pitanje bezbednosti  Severne Mitrovice, pitali smo prvog čoveka policije na Severu. Iako je preko medija čuo da su građani Južne Mitrovice za sutra organizovali protest „Ili mi ili oni“, Bojić kaže da policija nije dobila nikakvo zvanično obaveštenje da će biti protesta.

„Policija će preduzeti sve mere da ne dođe do bilo kakvih problema. Inače, u Severnoj Mitrovici se trenutno održava sabor kulturnog stvaralaštva  i zbog toga je policija, u cilju preventivnog delovanja, inače pojačala broj policijski službenika i u gradu, i u blizini glavnog mosta,“ rekao je Bojić. 

Povodom novonastale situacije u oba dela grada, gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, sazvao je hitnu konferenciju za štampu večeras, u 19:00. 
 
 
 


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.