Goran Rakić pozvao Bahtirija da se sastanu sutra i razgovaraju o daljoj budućnosti

Na hitno sazvanoj konferenciji za štampu, a povodom najnovije napetosti u Severnoj i Južnoj Mitrovici, gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić je pozvao gradonačelnika Južne Mitrovice, Agima Bahtirija, da se sutra sastanu i razgovaraju o, kako je rekao, „daljoj budućnosti", ali i da se, osim u Kosovskoj Mitrovici, sastanu i u Beogradu, Prištini i Briselu i dogovore  izgled mesta „na kojem treba da izgrade poverenje i u kojem treba, već koliko narednih dana, da se igraju zajedno i srpska i albanska deca.“ Rakić je istovremeno podsetio na "skupu cenu kojom je Kosovska Mitrovica platila svoju slobodu," te da će i "znati da je brani ukoliko to bude trebalo." Gradonačelnik je na kraju svog obraćanja naglasio da niko ne treba da se igra sa mirom koji je svima preko potreban. Nakon obraćanja novinarima, Rakić je prošetao do glavnog mosta, na kojem je, uz policiju i karabinjere, večeras bilo primetno dosta omladine i dece sa juga. Mladići koji su bili naslonjeni na nove žardinjere i posmatrali severnu stranu, istog trenutka su se sklonili kada su videli da im se približava gradonačelnik Rakić.

Povezani članci

Redžepi o situaciji u Mitrovici: Nemam vremena i nisam zainteresovan da pričam o tome

Bahtiri dao ultimatum da se ukloni Park mira: Ukoliko se ne ukloni do noćas, videćete sutra

Goran Rakić u rekaciji na Tačijevu optužbu pozvao ambasadore da podrže "Park mira"

Kosovske vlasti razočarane novom barikadom na glavnom mostu na Ibru

Posle današnje ceremonije u "Parku mira" zasađene tuje

Željko Bojić u "parku mira": "Volja građana uklonila barikadu"

Bahtiri pozvao građane Severne Mitrovice da se integrišu i "izbegnu ideju izolacije"

DSS: Uklanjanje barikade dogovor Vučića i Merkel

Novi obrt: nakon uklanjanja betonske barikade, ozeleneo glavni most na Ibru!

Da li su građani Severne Mitrovice "prespavali", ili "rušili" barikadu?!

 
 
 

Rakić je konferenciju za štampu sazvao nakon današnje izjave svog kolege iz južne opštine, koji je postavio ultimatum da se do noćas ukloni „park mira“, to jest „nova barikada“, kako je Bahtiri nazvao betonske žardinjere sa zasadima tuja, koje su Srbi postavili na severnoj polovini glavnog mosta, a nakon uklanjanja trogodišnje barikade. Ukoliko se to ne učini, rekao je Bahtiri, „videćete sutra“. U isto vreme, preko Fejsbuka je pokrenuta akcija mobilizacije građana Južne Mitrovice i organizovan protest za sutra – nedelju, u 15 časova, pod nazivom „Ili mi, ili oni“. Predviđeno je da protest počne ispred policijske stanice, a završi se ispred zgrade opštine u Južnoj Mitrovici.

Rakić je o ovom protestu čuo samo preko medija, i kako kaže, on i gradonačelnik Bahtiri se nisu čuli povodom najnovijih događaja. Istovremeno, Rakić je za naš portal rekao i da je iznenađen današnjom izjavom Bahtirija, ne samo zbog toga što se, kako je naveo "radi o krajnje opasnoj izjavi kojom se zaoštrava situacija," već i zato što je sam Bahtiri, kako Rakić navodi, podržao njegovu ideju o parku mira. " U našem zajedničkom telefonskom razgovoru, a nakon što je uklonjena barikada, gradonačelnik Južne Mitrovice je podržao moju ideju o izgradnji parka mira."

Uprkos najnovijim tenzijama, Rakić još uvek nije imao kontakte ni sa jednim kosovskim predstavnikom, uključujući Bahtirija, kao ni sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali nije isključio mogućnost da će se sa nekim od njih čuti sutra.

Evo izvornog obraćanja gradonačelnika Rakića večeras novinarima:

„Pozivam gradonačelnika Južne Mitrovice da momentalno prestane sa provokativnom retorikom koja produbuljuje podele, podstiče mržnju sa jedne, i strah sa druge strane, i preti da naš grad gurne u nove podele. Umesto što planira rušenje parka, koji se nalazi u opštini Severna Mitrovica i koji nije u njegovoj nadležnosti, pozivam gospodina Bahtirija da sednemo za sto u Kosovskoj Mitrovici, Beogradu, Prištini, ili Briselu i da zajedno dogovorimo izgled mesta, na kojem treba da izgradimo poverenje i u kojem treba već koliko narednih dana da se igraju zajedno i srpska i albanska deca. Kosovska Mitrovica je skupo platila svoju cenu, cenu slobode, i znaće da je brani ukoliko to bude zatrebalo i niko ne treba da se igra sa mirom, koji nam je u ovom  trenutku preko potreban. Zato pozivam gospodina Bahtirija da bude jači od kukavica, koji prete nasiljem i da se izdigne iznad svega i već koliko sutra sednemo i zajedno razgovaramo o daljoj budućnosti.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.