Reakcije na neusvajanje ustavnih amandmana: Žbogar razočaran

(Tekst je izvorno preuzet)

Tači najavio novu proceduru za usvajanje ustavnih promene, Žbogar razočaran Skupštinom, a opozicija slavi.

Zamenik premijera Kosova i ministar spoljnih poslova Hašim Tači izjavio je odmah posle sednice da će ponovo pokrenuti proceduru ustavnih promena za osnivanje Specijalnog suda.

“Svesno ili nesvesno glasanjem protiv učinjena je usluga protivnicima nezavisnosti Kosova. Odmah ćemo ponovo ovo procesuirati, i verujem i nadam se u građansku hrabrost da se glasa”, rekao je Tači navodeći da je odluka o formiranju Suda u interesu Kosova.

Tači je na svom FB profilu optužio poslanike za lažni patriotizam kojim se nanosi šteta Kosovu.

“Iz neznanja i lažnog patriotizma oni poslanici koji su glasali protiv napravili su ogromnu grešku i naneli stetu državnim interesima”, napisao je Tači na svom FB proflu.

Za šest glasova nisu prošle ustavne promene. Naime, 75 glasova nije bilo dovoljno za dvotrećinsku većinu od 120 poslanika, koliko je potrebno za usvajanje ustavnih promena.

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samjuel Žbogar izjavio je da je razočaran odlukom Skupštine.

“Skupština Kosova je donela odluku i to je njihova odgovornost. Tu odluku ću poštovati, ali moram reći da sam veoma razočaran. Videćemo šta će dalje biti, ne znam. Nema više koraka koje bi Vlada preduzela, jer smatram da je Skupština donela odluku da se ne bavi ovim pitanjem”, rekao je Žbogar.

Opozicione partije su slavile nakon što osnivanje Specijalnog suda nije prošlo.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da se Kosovo treba samo izboriti da rasvetli sve sumnje koje zapad ima u vezi sa zločinima na Kosovu.

“Ujedinjene nacije nemaju posla sa nama, imale su u prošlosti, mi sami treba da se osposobimo i rasvetlimo sve sumnje bilo kojih zločina na Kosovu”, rekao je Haradinaj.

I predsednik Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj je pozitivno ocenio odbacivanje ustavnih promena, istakavši da je očuvan suverenitet Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.