Razvijena velika trobojka u centru K. Mitrovice

U Kosovskoj Mitrovici, a povodom sutrašnjeg Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Srbije, upravo je razvijena velika trobojka.

Zastava je razvijena preko fasade jedne od zgrada u centru grada.

U prethodnim danima su ujedno stare srpske zastave koje su bile postavljene širom grada, zamenjene novim trobojkama.

Zastava dan Srpskog jedinstva
FOTO: KoSSev

Podsetimo, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, saopštio je danas da je sve spremno za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Srbije na Kosovu i Metohiji, uz objavljene fotografije novopostavljenih zastava u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je Petković danas potvrdio, Kosovska Mitrovica nije jedino mesto obojeno u crveno-plavo-belo.

„Srpske sredine širom KiM okićene su srpskom trobojkom, a naši građani s ponosom ističu srpsku zastavu! Nema svetije vrednosti za naš narod na Kosovu i Metohiji od sloge i jedinstva!“, poručio je direktor Kancelarije za KiM u objavi na Fejsbuku.

Ovog jutra KosovaPress, pozivajući se na svoje izvore, pisao je da je hiljade srpskih zastava ilegalno ušlo na Kosovo tokom vikenda, alternativnim putevima u blizini Jarinja.

Ovaj medij ujedno javlja da su, na osnovu naloga Vlade Srbije, danas počele da se postavljaju zastave duž ulica četiri opština na Severu Kosova.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Srbije, Nebojša Selaković, još ranije je uputio poziv svim Srbima „od Kosovske Mitrovice do Banjaluke – da 15. septembra istaknu srpsku zastavu“.

Ovaj poziv naišao je na kritike iz Prištine – da „srpski ministar Selaković ponavlja hegemonistički san režima u Beogradu koji je odlučno poražen u ratovima devedesetih u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu“.

Njemu su potom odgovorili sadašnji ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, Nemanja Starović, podsetivši da Kosovo proslavlja Dan zastave Albanije.

U međuvremenu se oglasio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

„I sad nam kažu ‘smeta im Dan nacionalne zastave’, a ne smeta im što imamo 50 godina demonstracija i dane Albanske nacionalne zastave od Gostivara, Tetova, Preševa, Bujanovca, celog Kosova, čitave Albanije“, upitao je predsednik.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.