Nema promene – Stranke imaju 30 dana za predizbornu kampanju

CIK Priština
FOTO: KoSSev

Pred početak današnjeg sastanka Centralne izborne komisije (CIK), predsednik Krešnik Radonići (Kreshnik Radoniqi) saopštio je da će predizborna kampanja trajati 30 dana, prenosi Ekonomia Online.

Takođe, on je pozvao političke stranke da tokom kampanje poštuju mere zaštite protiv epidemije kovid-19.

Radonići smatra potrebnim da se obrati političkim subjektima pošto kampanja počinje za dva dana, 16. septembra.

„Kao što sam juče rekao, period predizborne kampanje od 30 dana je zakonit i ne može se menjati, pa stoga pozivam političke subjekte da se pridržavaju pravilnika CIK-a u narednom periodu“, poručio je on, prenosi Ekonomia Online.

Ujedno, Radonići je podsetio da je od sutra pa do 15. oktobra period glasanja putem pošte za glasače u inostranstvu.

Predsednik CIK-a saopštio je i broj glasačkih listića za lokalne izbore.

„Na dan izbora, 17. oktobra, 1.698.600 glasačkih listića biće na raspolaganju za kandidate za gradonačelnike, a isti će biti dostupan i za skupštine opština“, naveo je.

Iako je broj građana koji imaju biračko pravo 1.885.000, CIK je odštampao 186.848 glasačkih listića manje od birača ili u procentima od 9,91% i to je praksa koja se primenjivala i u prethodnim izbornim procesima.

Na Kosovu se već danima raspravlja o odlaganju izbora, a nakon što je predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca, izneo ovakav predlog.

Predlog o odlaganju izbora jer bi oni mogli uticati na pogoršanje epidemiološke situacije na Kosovu, preporučio je i Kosovski institut za javno zdravlje.

Ipak, na juče održanom sastanku lidera političkih partija sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, odlučeno je da se izbori neće odložiti, a usled nedostatka dogovora vladajućih i opozicionih stranaka.

Iako se oko odlaganja ne slažu, lideri svih najvećih albanskih stranaka na Kosovu, prethodno su se usaglasili oko toga da se skrati predizborna kampanja sa inicijalno predviđenih 30, na 10 ili 5 dana, a usled loše epidemiološke situacije, sa čim se takođe usaglasio i Konjufca.

U međuvremenu je LDK potvrdila da će njihova stranka iskoristiti samo 5 dana kampanje od predviđenih 30.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.