Petković: Srpske sredine okićene trobojkom; KosovaPress: Zastave ilegalno dopremljene

Zastava dan Srpskog jedinstva
FOTO: KoSSev

Sve je spremno za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Srbije na Kosovu i Metohiji, oglasio se danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, uz fotografije novopostavljenih zastava u Kosovskoj Mitrovici.

Srbija i Republika Srpska 15. septembra, na dan 103. godišnjice proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu, po drugi put će obeležiti Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Nebojša Selaković, još ranije je uputio poziv svim Srbima „od Kosovske Mitrovice do Banjaluke – da 15. septembra istaknu srpsku zastavu“.

Pozivu se u međuvremenu i odazvala Kosovska Mitrovica. Stare zastave su u prethodnim danima zamenjene novim širom grada.

Kako je Petković danas potvrdio, Kosovska Mitrovica nije jedino mesto obojeno u crveno-plavo-belo.

„Srpske sredine širom KiM okićene su srpskom trobojkom, a naši građani s ponosom ističu srpsku zastavu! Nema svetije vrednosti za naš narod na Kosovu i Metohiji od sloge i jedinstva!“, poručio je direktor Kancelarije za KiM u objavi na Fejsbuku.

A za to vreme, KosovaPress, pozivajući se na svoje izvore, piše da je hiljade srpskih zastava ilegalno ušlo na Kosovo tokom vikenda, alternativnim putevima u blizini Jarinja.

Ovaj medij ujedno javlja da su, na osnovu naloga Vlade Srbije, danas počele da se postavljaju zastave duž ulica četiri opština na Severu Kosova.

Podsetimo, poziv srpskog ministra spoljnih poslava upućen Srbima – da istaknu zastavu, naišao je na kritike iz Prištine.

„Srpski ministar Selaković ponavlja hegemonistički san režima u Beogradu koji je odlučno poražen u ratovima devedesetih u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu“ poručio mu je šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja (Blerim Vela).

Njemu su potom odgovorili sadašnji ambasador Srbije u Sad, Marko Đurić i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, Nemanja Starović, podsetivši da Kosovo proslavlja Dan zastave Albanije.

„Držim vam palčeve da se niko ne seti da radite potpuno istu stvar svakog 28. novembra u celom regionu. PSttt, nećemo im reći. Nema ništa loše u mahanju zastavom“, kazao je Đurić.

Nedavno se oglasio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

„I sad nam kažu ‘smeta im Dan nacionalne zastave’, a ne smeta im što imamo 50 godina demonstracija i dane Albanske nacionalne zastave od Gostivara, Tetova, Preševa, Bujanovca, celog Kosova, čitave Albanije“, upitao je predsednik.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.