RASPLET Kosovska vlada o ratifikaciji demarkacije i ostavci u sredu

12:00 – Sednica Vlade odložena za sredu

"Nakon rasprave partnera vladajuće koalicije PDK-LDK, kojoj su prisustvovali predstavnici Sjedinjenih američkih Država, postignut je dogovor da se sednica Vlade na kojoj će se razmotriti nacrt zakona o raifikaciji Sporazuma o državnoj granici između Republike Kosova i Crne Gore održi nakon sednice Skupštine Republike Kosovo, koja će biti održana u sredu," saopštila je Vlada Kosova.  


Iako se prošla nedelja najavljivala kao odlučujuća, to bi mogla biti upravo ova – kada je u pitanju nova dinamika na kosovskoj političkoj sceni. U deset sati počeće sednica vlade u Prištini na kojoj se, posle najnovije serije poruka međunarodnih partnera, očekuje da kosovska vlada još jednom prosledi skupštini tzv. Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom u pokušaju da ga ratifikuje, čemu se već drugu godinu snažno protivi opozicija, smatrajući da se Kosovu "oduzima" više od 8000 ha teritorije i sve vreme tražeći smenu vlade. Opozicija je najavila proteste za danas u 17 časova, a u naslovima iz Prištine ponovo se pominje suzavac. Takođe, za sredu u 10 časova, zakazana je i vanredna sednica parlamenta sa jedinom tačkom dnevnog reda – smena vlade Ise Mustafe. Opozicione stranke, uz pojedine poslanike vladajuće koalicije, predale su u petak skupštini peticiju za raspuštanje aktuelne vlade, među njima je i troje predstavnika Srpske, a upravo je Mustafina odluka da pitanje demarkacije danas prosledi u Skupštinu na glasanje – usledila samo nekoliko sati nakon što je potvrđeno da će u sredu Skupština glasati o predlogu za rušenje Mustafine vlade. U međuvremenu je lider PDK-a, Kadri Veselji, koji je i predsednik parlamenta, kako su sinoć javili kosovski mediji, zatražio navodno od Ise Mustafe da obezbedi 33 potpisa od svojih poslanika iz LDK, pa će u tom slučaju i PDK kao koalicioni partner – obezbediti svojih 36 glasova, čime bi bilo većine za konačnu ratifikaciju ovog sporazuma.

Ratifikacija demarkacije i borba protiv korupcije – uslovi za viznu liberalizaciju

Pre gotovo tačno godinu dana Evropska komisija predložila je ukidanje viznog režima za kosovske građane, ali pre nego što to budu usvojili Evropski Parlament i Savet, Kosovu su ostavljena dva uslova – razgraničenje sa Crnom Gorom, odnosno ratifikacija postojećeg sporazuma u parlamentu; drugi uslov je da Kosovo "ojača dokaze u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije".

Pošto nije uspeo prošle nedelje da u Briselu dobije podršku za "uslovnu" suspenziju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, čija je ratifikacija u Skupštini Kosova ključna za dobijanje vizne liberalizacije, već danas će u Prištini uslediti nov pokušaj za konačnu ratifikaciju ovog sporazuma, koji je kosovska vlada, i tada uz višemesečno protivljenje opozicije, ali i nasilje na ulicama Prištine, kao i na institucije, u avgustu prošle godine uspela da usvoji

"Sporazum će biti predat skupštini da vidimo da li je ova institucija voljna da građane oslobodi od izolacije u pružanju podrške iz EU i SAD-a," rekao je Mustafa pred današnju sednicu.

U skorom intervjuu za  Epoku e re, dodao je da u slučaju da ni danas skupština ne izglasa ratifikaciju sporazuma, ona će postati predmet "folklorističke i pogrešne politike određenih pojedinaca, koji rizikuju partnerstvo EU i SAD-a".

A šta kažu Srbi?

U raskolu već više meseci glasni i snažni u uzajamnom optuživanju, ali medijski skoro neprimetni kada su u pitanju ocene, stavovi i objašnjenja o tome šta se trenutno događa u kosovskoj vladi i parlamentu i kako to utiče na rad onih koji predstavljaju srpski narod na Kosovu u kosovskim institucijama: Srpska koja je koalicioni partner u Vladi Kosova nije izašla sa konkretnim odgovorom kako će se danas i narednih dana ponašati.

Osim što se u dokumentu peticije za smenu vlade Ise Mustafe, koji su kosovski mediji objavili, vide potpisi tri njena poslanika – Nenada Rašića, Jelene Bontić i Slobodana Petrovića – i predsednik Srpske, Slavko Simić, u petak je za RTV Kim, ipak, rekao da će poslanici Srpske liste "u narednih nekoliko dana doneti odluku da li da glasaju za ostavku Vlade".

"Mi ćemo u narednih nekoliko dana doneti odluku da li ćemo podržati ovaj zahtev. Mi želimo naravno da se nastave ovi procesi koji su od vitalnog značaja za srpsku zajednicu koja živi na Kosovu i Metohiji, kao i da se proces dijaloga nastavi," kazao je Simić.

Stvorila se jedna negativna atmosfera kod poslanika, priznao je.

"Jednostavno institucije ne funkcionišu, tako da nisu u funkciji građana i to nepoverenje poslanici su uz pomoć potpisa i u skladu sa Ustavom i poslovnikom o radu Skupštine predali taj zahtev," kazao je on.

Odluka o prosleđivanju demarkacije u Skupštinu doneta je posle telefonskog razgovora Mustafe sa zamenikom pomoćnika američkog sekretara, Hojtom Jiom, što je potvrdio i sam Mustafin kabinet. U ovom razgovoru, akcenat je bio upravo na važnosti za Kosovo da se sporazum ratifikuje u parlamentu, i to "bez odlaganja".

Odluka o današnjoj sednici usledila je, međutim, i samo nekoliko sati nakon što je predsedništvo Skupštine Kosova potvrdilo da će se u sredu, u 10 časova, u Skupštini glasati o predlogu za rušenje Mustafine vlade.

Kosovska opozicija predala je u petak parlamentu peticiju sa 40 potpisa poslanika za izglasavanje nepoverenja ovoj vladi. Ipak, među potpisnicima se nalaze i predstavnici vladajućih stranaka, a prema dokumentu koji je objavio prištinski portal "Express", kao i  "Arbresh info", potpisalo ju je i troje srpskih predstavnika – Nenad Rašić, Jelena Bontić i Slobodan Petrović.

Opozicija protestuje od jeseni 2015.

Crna Gora i Kosovo potpisali su u Beču, avgusta 2015., sporazum o razgraničenju, prema kojem je "granica" između Crne Gore i Kosova ostala ista, kako je utvrđeno Ustavom nekadašnje SFRJ iz 1974. godine, i duga je 80 kilometara.

Kosovska opozicija se odmah snažno usprotivila ovom sporazumu, smatrajući da se Kosovu "oduzima" preko 8 ha teritorije, i od početka oktobra iste godine započela je bojkot i sprečavala održavanje sednica parlamenta – upotrebom nasilja, uključujući i serijsko bacanje suzavca u samoj skupštinskoj sali, sprečavajući tako i sve do sad da se taj sporazum ratifikuje u parlamentu.

Oni su ujedno protestovali i protiv Sporazuma o ZSO, a u međuvremenu dodati su i drugi razlozi, kao što je hapšenje više opozicionih poslanika, koje je usledilo nakon serije nasilnih prekida zasedanja kosovskog parlamenta. I tada su zahtevali smenu vlade.

U međuvremenu je i Ad hok komisija za demarkaciju međunarodnih stručnjaka ocenila, prošlog proleća – da je proces demarkacije između Kosova i Crne Gore u skladu sa međunarodnim standardima, a komisija je formirana na poziv tadašnje kosovske predsednice, Atifete Jahjage, i to upravo nakon višemesečnih protesta opozicije.  ​

Posle prolećnog zatišja 2016, novi talas nasilja nastavio se u leto iste godine, kada je vlada u Prištini i usvojila predlog nacrta Sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom i prosledila ga Skupštini na usvajanje. Tada su se dogodili i bombaški napadi na zgradu vlade, RTK, kao i kuću direktora RTK. 


"Pitanje demarkacije sa Crnom Gorom moglo bi u narednih pet godina da donese rat na Kosovu," rekao je prošle godine Aljbin Kurti, a na takvu izjavu je odmah tada reagovao i Hašim Tači. Kurti je izgubio razum, rekao je.

U tekstu peticije koju je pokrenula opoziciona Inicijativa za Kosovo (NISMA), Fatmira Ljimaja, navodi se da trenutna vladajuća koalicija Demokratske partije Kosova (PDK) i Demokratskog saveza (LDK), kao i pripadnika manjinskih zajednica, nije uspela da reši suštinske probleme sa kojima se suočava Kosovo, te da se Kosovo, kao posledica toga, više od godinu i po dana nalazi u političkoj krizi.

Kosovska opozicija se još jednom mobiliše, na čelu sa pokretom "Samoopredeljenje" i Alijansom za budućnost Kosova, čiji se lider Ramuš Haradinaj nedavno vratio iz Francuske, nakon tromesečnog sudskog pritvora i zadržavanja. Pozivaju svoje pristalice na proteste, a u najnovijem proglasu pozvali su da se građani iz svih kosovskih gradova i mesta okupe danas u 17 časova u Prištini.

Radi se o "opasnoj igri za državu" i ukoliko se sporazum bude prosledio danas vladi na novo glasanje, na Kosovu će se dogoditi "nešto loše", tokom vikenda javljali su mediji u Prištini, citirajući opozicione predstavnike.

Prevedeno na sve glasnije najave, kosovska vlada bi tako do srede mogla da bude raspuštena, uz određivanje datuma za vanredne parlamentarne izbore, a spekuliše se da bi to sada mogla biti prva polovina juna. Dvehiljadesedamnaesta je svakako izborna godina za Kosovo. Kosovo na jesen očekuju i redovni lokalni izbori.

 

 

 

 

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.