Rašić i Kurti vraćaju raseljene u gradove – kaže ministar za povratak

Proces povratka Srba u gradove konačno je započeo nakon 24 godine, a ovaj predstojeći podvig predvodiće kosovski premijer Aljbin Kurti i ministar u njegovoj vladi Nenad Rašić.

Ekskluzivne informacije potvrdio je za KiM radio upravo jedini srpski ministar u kosovskoj vladi, Nenad Rašić.

„Ja vam obećavam da ćemo vrlo skoro i doći sa načelnim planom i sa mestom gde će povratak da započne“, rekao je Rašić.

Smatra da je više uradio za mesec i po nego Srpska lista za 10 godina

Na dužnost je stupio nedavno nakon što su se iz iste vlade, skupštine, lokalnih skupština i policije na Severu, te pravosuđa, početkom novembra prošle godine, povukli Srbi sa Severa.

„Uradio sam više za mesec i po dana nego što su oni za 10 godina“, kazao je Rašić u emisiji „Dogovor“.

Ja sam mesec i po dana u ministarstvu, iako deluje kao da sam tamo dve godine, dodao je.

Objasnio je potom da je proces povratka Srba u gradove zvanično započeo.

„Povratak raseljenih će krenuti, ja sam već identifikovao i mesto gde, u kom gradu, gde će taj prvi povratak da zaživi“, kazao je dalje Rašić.

„Urbani povratak“ – Kurtijeva ideja

Ipak, oklevao je da otkrije i koji grad je u pitanju, ali nije da oda priznanje kosovskom premijeru za ono što očekuje da će da se uskoro konačno i dogodi.

„Moram da vam kažem da je to bila lično ideja premijera Kurtija. To je bila njegova ideja za urbani povratak“, naglasio je.

Ministar Rašić otkriva da nije čuo da je iko osim Kurtija, za poslednjih 12 godina spomenuo urban povratak.

„To je Aljbin Kurti sad (kazao), kad smo se videli, pre nego što sam imenovan, videli smo se više puta, pričajući o tome šta bi trebalo, šta se očekuje, kako da sarađujemo“.

Kritikovao je dosadašnji način pokušaja povratka za raseljene, naglašavajući da je njegov i premijerov plan drugačiji.

„Nije povratak samo napraviti zgradu i kuću i da se kaže da su se vratili, već je bitno da povratak prati infrastruktura, škola i zaposlenje“.

Stoga, potrebno je da se angažuju javna preduzeća, opštine i vlada.

„Ja to moram da uparim, šest različitih institucija moram da uvežem u jedan koncept, koji će značiti da taj jedan Srbin ili Bošnjak, Turčin koji bude došao, može da računa na podršku ne samo apliciranja za penziju i socijalu, već za mesto koje će biti zagarantovano za nealbance. E, to je pravi povratak, a ne ono – evo ti zgrada, ćao“.

Otkrio je i ono što mu je sam kazao:

„Premijeru, ja sam tu bez ikakvog putera na glavi, u smislu – ja radim ono što mislim da je adekvatno. Ako se bude desilo nešto da se ne slažemo oko nečega, to je zato što ću ja da branim interese svog naroda čvrsto i dostojanstveno, bez obzira na poziciju i u tom smislu zavisi od nas dvojice, bolje reći od vas, koliko ćemo da sarađujemo“.

U istoj emisiji gostovala je i potpredsednica vlade u Prištini Emilija Redžepi. Opširnije o onom što su još govorili objavićemo sutra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.