Rašić: Teško za Srbe nakon izbora Arifaj: Rano za koalicije

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Još uvek je rano govoriti o potencijalnim partnerima za ulazak u Vladu, ocenjuju dan nakon izbora za RTK2, predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić i Ardijan Arifaj iz Demokratske partije Kosova.

Naš politički angažman, zavisiće od broja poslanika koje budemo imali u parlamentu, ocenjuje Nenad Rašić.

”Ko god bude krenuo s inicijativom za pravljenje dogovora s vladom, mi ćemo imati svoj plan i program koji cemo predstaviti i koji ćemo nametnuti da bude deo dogovora.”

Rašić smatra da će se stvari nakon izbora, pogotovo one vezane za Briselski sporazum, biti ”bolne za Srbe na Kosovu”

”Da ne ulazim u detalje, jedan broj institucija koji radi pod upravom Beograda, mora se harmonizovati u kosovske institucije, a za to se mora naći način, a to neće biti nimalo lako. Mora da postoji program i pravac po kojima te ljude morate apsorbovati.”

Adrijan Arifaj iz DPK, kaže da je još uvek rano govoriti o potencijalnim partnerima koji bi formirali Vladu Kosova.

”Rano je govoriti o koalicijama, treba da se sacekaju sluzbeni finalni rezultati izbora, pa nakon toga se mora govoriti kako ce da se napravi nova Vlada.”

Rašić i Arifaj različito komentarišu regularnost izbora. Rasić smatra da je bilo velikih nepravilnosti, dok Arifaj ove izbore ocenjuje kao najbolje koji su se odrzali na Kosovu.

”Ono što je bitno je da su građani sa severa Kosova glasali, a i nije bilo većih nepravilnosti, sve je prošlo reguralno i očekujem da Srbi budu deo Skupštine i Vlade Kosova.”, kaže Arifaj.

Rašic je naglasio da je veliki uspeh to sto je PDS za nepuna dva meseca postojanja uspeo da obezbedi svoje mesto u parlamentu.

”Ocekujemo da imamo poslanike u skupštini, pa ćemo za par dana znati nesto više o tome koliko bi to ljudi moglo biti, pa ćemo tako izgraditi politički pravac i kako ćemo u najboljem interesu zastupati Srbe sa Kosova.” zaključuje Rašić.

U toku dana smo pokušali da stupimo u kontakt I sa kandidatima za poslanike sa liste Srpska, Pokreta samoopredeljenje, i Pokreta za demokratski prosperitet, međutim, njihovi telefoni su bili iskljčeni.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.