Đurić: O raspodeli mandata sa međunarodnom zajednicom

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će Srbija razgovarati sa međunarodnom zajednicom o načinu raspodele mandata srpskim poslanicima u Skupštini Kosova.

”Za nas je ovo veoma značajna tema, koja zadire u stepen političkih prava Srba i mi ćemo se odlučno boriti za to”, rekao je Đurić za Jutarnji dnevnik Radio-televizije Srbije.

On je najavio da će o tome biti reči sa ”najuticajnijim zemljama Evropske unije i šire”, i izrazio uverenje da će se o tome razgovarati u Briselu.

Komentarišući izlazak Srba na parlamentarne izbore na Kosovu, koji su održani 8. juna, Đurić je ocenio da su država Srbija i kosovski Srbi pokazali odgovornost i jedinstvo.

”To jedinstvo nam garantuje da ćemo u pokrajinskom političkom životu sa 10 mandata igrati značajnu ulogu i biti nezaobilazni faktor. Mislim da možemo da budemo ponosni na činjenicu da smo kao država i kao narod, posebno na Kosovu i Metohiji, pokazali odgovornost”, kazao je on.

Šef Kancelarije za KiM kazao je da očekuje da će svi poslanici Srbi u kosovskom parlamentu, koji su izabrani sa različitih lista, raditi zajedno i u koordinaciji sa Beogradom.

Uoči posete predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Nemačkoj, Đurić je izrazio uverenje da Berlin ”pozitivno gleda na činjenicu da se Srbija odgovorno odnosi prema nekim stvarima”, za razliku od privremenih institucija u Prištini.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.