Izbori prekretnica normalizacije odnosa Prištine i Beograda

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Komandant Kfora general-major Salvatore Farina ocenio je da su parlamentarni izbori protekli u mirnoj i demokratskoj atmosferi na celoj teritoriji Kosova. General Kfora je dodao da su izbori “prekretnica u procesu normalizacije odnosa između Prištine i Beograda”.

Komandant Kfora general-major Salvatore Farina, izrazio je ličnu zahvalnost Kosovskoj policiji za profesionalnost, efikasnost i sposobnost koju su pokazali u obezbeđivanju neophodne sigurnosti i nesmetanog sprovođenja izbora, kako severno, tako i južno od reke Ibar, saopštio je Kfor.
 
Proces glasanja, koji je počeo rano ujutro, održan je u najvećem redu i mirnoj i demokratskoj atmosferi, predstavljajući odličan primer demokratske zrelosti i efikasnosti bezbednosnog sektora, rekao je general.
 
”Mirna atmosfera u kojoj su se odvijali izbori još jednom pokazuje demokratsku zrelost i osećaj građanske dužnosti koji pokreće sve građane kosova, kao i visok stepen efikasnosti i profesionalnosti Kosovske policije. Veliko učešće građana iz različitih etničkih grupa i manjina predstavlja jasnu manifestaciju demokratskog duha koji odlikuje građane ovog dela Balkana”, rekao je general Farina.
 
KFOR je sproveo preventivnu i preciznu pripremu kako bi izradio detaljan plan za raspoređivanje, iz predostrožnosti, međunarodnih snaga kao podršku Kosovskoj policiji i Euleksu, u ulozi treće instance reagovanja, i sa fokusom na područja koja se smatraju rizičnijim, a posebno na sever Kosova gde je koncentrisana većina srpskog stanovništva, piše u saopštenju.
 
KFOR je ovakvim pristupom želeo da pruži uveravanja da će održati bezbedno okruženje i neophodnu slobodu kretanja za sve građane Kosova koji su želeli da iskoriste svoje pravo glasa, kao i za posmatrače OEBS-a i druge međunarodne i lokalne organizacije koji su bile u mogućnosti da uredno obavljaju sve radnje vezane za izborni proces, kroz diskretno i nenametljivo prisustvo u blizini glasačkih centara.
 
Komandant KFOR-a je takođe uputio svoju ličnu zahvalnost predsednici Kosova gospođi Atifete Jahjagi, ministru unutrašnjih poslova gospodinu Bajramu Redžepiju, generalnom direktoru Kosovske policije gospodinu Špendu Mađuniju i regionalnom komandiru Kosovske policijske na severu Kosova gospodinu Nenadu Đuriću, ističući odlučujući doprinos Kosovske policije u obezbeđivanju sigurnog i bezbednog okruženja za sve građane koji su izašli na birališta smatrajući ove izbore “uspešnom pričom za Kosovo”, prekretnicom u procesu normalizacije odnosa između Prištine i Beograda, kao i primerom demokratije i pluralizma.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.