GODINA PRED NAMA: Otpuštanja radnika Privremenog organa KM neće biti; regionalni vodovod do avgusta 2016.

Izgrađene četiri zgrade u Bošnjačkoj mahali i zgrada Sindikata, sanirano stepenište u ulicama Knjaza Miloša i Kralja Petra I, sagrađen parking prostor kod Tehničke škole i sanirana staza kod crvenog solitera, otvoren Mitrovički dvor, izgrađen kružni tok, te renovirana nova opštinska zgrada – samo su neke od ključnih aktivnosti Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica u ovoj godini. Što se tiče radnika ove opštine, otpuštanja neće biti. A uprkos umanjenom budžetu, za nešto manje od 10%, koji iznosi milijardu i dve stotine i četiri miliona, predsednik ove opštine, Aleksandar Spirić, najavljuje nove projekte. Spirić je na konferenciji za medije o realizovanim projektima opštine u 2015., za iduću godinu, najavio, takođe, otvaranje hladnjače za otkup voća i povrća. 

"A kad počnete da se bavite istraživačkim novinarstvom, javite nam se"

Na pitanje naše novinarke koliko je koji projekat koštao, Spirić je odgovorio:

"Imali ste sve, pošto ste pratili sve konferencije. Na svim konferencijama se dobili tačnu cifru gde je novac utrošen. A znam da ste prisustvovali na svim tim događajima. Znamo da vam je cifra prva bila u tekstu. Normalno, i treba da bude. Uostalom, možete da vidite i na portalu javnih nabavki. Tamo je sve javno, tako da sve što vas zanima…A kad počnete da se bavite istraživačkim novinarstvom, javite nam se." 


Na Internet stranici javnih nabavki, neregistrovani korisnici mogu da pogledaju samo osnovne informacije: ime izvođača, ugovoren iznosa radova, koliko je bilo ponuda, koja je bila najniža a koja najviša ponuda, te kolika je procenjena vrednost projekta. Za građevinske radove u Kosovskoj Mitrovici, informacije su dostupne OVDE. 


Otpuštanja radnika opštine neće biti

"Svi radnici opštinske administracije, odnosno opštine Kosovska Mitrovica i javnih preduzeća i ustanova neće ostati bez posla, biće redovno finansiranje, i kao što sam i ponovio, punu podršku imamo od Vlade Republike Srbije i vladine Kancelarije za KiM," rekao je Aleksandar Spirić, dodajući da što se tiče zapošljavanja, uredba o zabrani zapošljavanja je još uvek na snazi, ali i da je opština kroz javne radove sa NSZ-om i programe daljih usavršavanja, uspela da privremeno angažuje 229 lica u ovoj godini. 

"Ima nas prilično u opštinskoj administraciji"; imaćemo polovinu više u godini pred nama

Na pitanje novinara koliko ima radnika opštinska administracija, Predsednik privremenog organa je odgovorio:

"Ima nas prilično i verujemo da ćemo ako ne udvostručiti, onda bar polovinu, u godini pred nama, uspeti da angažujemo kada su u pitanju Privremeni organ i javna preduzeća koja funkcionišu po zakonima Vlade Republike Srbije."

"Dakle, građani Kosovske Mitrovice treba da znaju gde je svaki dinar potrošen i stoga smo želeli i da ovom konferencijom prikažemo gde smo sve to ulagali," rekao je Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, dodajući da nema nijedne društvene grupe u koju nije uložena makar moralnu pomoć. 

"Imamo punu podršku našeg premijera Aleksandra Vučića i svakako Direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, za sve što radimo i što ćemo raditi u narednom periodu," dodao je on. 

"Veliki broj stambenih zgrada je napravljen i kao jednu od najbitnijih i najvažnijih stvari koje želim da istaknem na ovoj konferenciji, kada je u pitanju opština Kosovska Mitrovica – jeste da je više desetina porodica zbrinuto stambeno i ono što nas svakako ohrabruje jeste da je sve veći broj mladih bračnih parova ostvarilo to pravo kada govorimo o rešavanju stambenih pitanja, gde se zasigurno stvaraju prilike za opstanak večiti na svojim ognjištima i naravno jačanju srpske zajednice," istakao je on.

Spirić je, dodajući da se u "2016. više moramo okrenuti poslu", odnosno ekonomskom razvoju, otvaranju malih i srednjih preduzeća, istakao i da Privremeni organ ima u planu, sa Kancelarijom za KiM, otvaranje hladnjače za otkup voća i povrća.

Nekadašnji stanari zgrade Sindikata imaju prigovor na kvalitet radova, u zgradu se uselili samoinicijativno

Predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica se, odgovarajući na pitanje novinara, osvrnuo i na novu takozvanu zgradu Sindikata, u koju su se, kako je objasnio, stanari uselili samoinicijativno.

"Tu ima i specifičnosti kada su u pitanju stanari, ali u svakom slučaju je važno da su oni u svojim stanovima i da ćemo ovih dana i zvanično otvoriti tu stambenu jedinicu. Ali, na njihovo insistiranje, nisu više imali vremena, pa su tražili da se samoinicijativno usele," objasnio je on.

Na pitanje novinara kako komentariše to što stanari nisu zadovoljni kvalitetom radova zgrade, te da li će nešto moći eventualno da se ispravi, on je odgovorio:

"Naravno, mi činimo sve, sve inspekcije su na terenu od jutros, imajući u vidu pojedine primedbe. Mi imamo i stručan nadzor koji je pratio sve od početka do kraja i komisiju koja je izvršila primopredaju. Mi ne možemo sada stvoriti neke druge uslove, stvar je u tome da li se nekome dopada, ili ne."

On je podsetio i da je ova zgrada izgrađena sredstvima opštine, što ju je, kako je objasnio, i mnogo koštalo.

"Iz moralnih iz ljudskih obaveza mi smo pristupili ovom problemu. Do sada, pet godina unazad, niko nije hteo da ih sasluša, niti bilo šta i gospodin Mitrović je svedok cele te priče. Mi smo naravno skupili hrabrosti i od sopstvenih sredstava realizovali jedan projekat kako bi našli krov nad glavom upravo tim ljudima i mislim da su oni to zaslužili," dodao je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Uprkos "opstrukcijama" regionalni vodovod do avgusta iduće godine

Spirić se osvrnuo i na pitanje regionalnog vodovoda za tri opštine na Severu, najavivši njegov završetak do avgusta 2016. godine.

"Iako je bilo mnogih opstrukcija i mnogih poteškoća sa kojima su se suočavale opština Kosovska Mitrovica i Zvečan i Zubin Potok, siguran sam i verujem da će do kraja avgusta imati gotov projekat regionalni vodovod."

Na pitanje naše novinarke na šta misli kada kaže opstrukcije, Spirić je odgovorio: "Znate."

Pored Spirića, na konferenciji za medije su govorili i direktor Direkcije za građevinsko zemljište i puteve, Zoran Mitrović i direktor Ustanove za sport i specijalizovane usluge, Petar Trajković.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.