Raseljeni Pećanci proslavili slavu u svom gradu, sa njima i gradonačelnik Peći

Slava Peć
FOTO: RTV Hram

„Bez obzira koliko nas ima, koliko nas ovde živi, brojke nisu bitne, crkva Hristova je tamo gde se prinosi sveta liturgija“, rekao je u besedi Arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani pred više od sto raseljenih Pećanaca, ali i Srba iz okolnih sela koji su prisustvovali današnjem obeležavanju slave Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći. Slavi gradske Crkve, danas je prisustvovao i gradonačelnik Peći, Gazmend Muhadžiri (Gazmend Muhaxhiri).

Crkva Svetog Jovana u Peći, koja je porušena u etničkom nasilju 2004. a obnovljenja 2012. godine, podignuta je pre više od trideset godina, kada je liturgiju služio pokojni patrijarh Pavle, uz sasluženje sadašnjeg patrijarha Irineja. Na današnji, inače jedan od najznačajnijih datuma u hrišćanskom kalendaru rođen je upravo patrijarh Pavle pre 105 godina.

RTV Hram Peć Gradska slava Crkve
FOTO: RTV Hram

U Peći danas ne žive Srbi, ali je na obeležavanju gradske slave, sa raseljenim Pećancima bio i gradonačelnik Gazmend Muhadžiri. On je prisustvovao i liturgiji, kao i ručku.

Peć inaće već tri godine kroz projekat partnerstva sarađuje sa Šapcem, i to je za sada jedinstven primer saradnje opština Srbije i onih iz kosovskog sistema. Muhadžiri je upravo kroz ovo partnerstvo prošle godine sa svojim kolegom Nebojšom Zelenovićem, posetio i manastir Pećku Patrijaršiju.

Na današnjoj gradskoj slavi bila je i igumanija Pećke Patrijaršije Haritina sa svojim sestrinstvom.

RTV Hram Peć Gradska slava Crkve
FOTO: RTV Hram
Da među ljudima vlada jedinstvo, ljubav i razumevanje

U svojoj besedi arhimandrit Sava Janjić naglasio je da je veoma važno da među ljudima vlada jedinstvo, ljubav i razumevanje.

„Toliko je Bog blagoslovio ovaj kraj ispod Prokletija, blagoslovio i dao svima dovoljno da treba da živimo u međusobnom poštovanju i miru i na taj način da blagodarimo gospodu na svemu što je u nama. Da se međusobno izmirujemo, da međusobno praštamo jedni drugima, da se ne delimo na partije i na grupe, jer dosta smo ionako podeljeni. Hristos nas je sve sabrao. Danas u putiru nije bilo jedne ili druge grupe, nije bilo ni muškog ni ženskog, ni Grka ni Jevrejina, ni ove ni one partije. Svi smo bili zajedno kao što i treba da budemo u crkvi i svi zajedno povezani u ljubavi, veri, nadi, praštanju“, kazao je u besedi iguman Sava.

„Crkva Božija nikada nije bila u brojevima, uvek je bila u sili koja se projavljivala u samom prisustvu Božijem u onima koji žive sa Hristom, koji svedoče Hrista svojim životom, zato i Gospod vidi vašu žrtvu i trud koji ste napravili i da dođete ovde iz daljine, da se ponovo suočavate sa svojim bolom, da vidite svoj grad i svoje kuće u kojima ste živeli, gde sada više niste, ali gde je vaše srce ostalo, jer ova crkva je vaš dom i naš dom“, rekao je arhimandrit Sava.

Posle litija oko gradske Crkve, otac Sava je sa okupljenim gostima prelomio slavski kolač, a ovogodišnji domaćin, predsednik Zavičajnog kluba Pećanaca, Savo Radonjić, predao je kolač porodici Silvije Rašković iz Dugonjeva za sledeću godinu.

RTV Hram Peć Gradska slava Crkve
FOTO: RTV Hram
RTV Hram Peć Gradska slava Crkve
FOTO: RTV Hram

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.