Kosovska carina: Konvoj RTS-a zadržan zbog dozvole, pa pušten

Karavan „Najlepše narodne pesme“, koji je krenuo u Kosovsku Mitrovicu, zaustavljen je danas na prelazu Jarinje, javio je RTS u popodnevnim satima. Kosovska policija i Carina poručuju da oni „nisu odgovorni“, već da je, kako je za KoSSev potvrdio portparol Kosovske carine, Adriatik Staviljeci, kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova trebalo da izda dozvolu za ulazak, nakon čega je  karavan RTS-a pušten.

U međuvremenu, Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu najoštrije su osudili zadržavanje ekipe Radio-televizije Srbije i kako su naveli, „sprečavanja da se održi planirani koncert u Severnoj Mitrovici“.

„UNS i UNS na Kosovu ističu da je neprihvatljivo ograničavanje slobode kretanja ljudi, a posebno novinara i medijskih radnika i traže da kosovske vlasti bez odlaganja omoguće ekipi RTS-a da nastavi put za Kosovsku Mitrovicu“, navodi se u saopštenju.

„Kosovske vlasti ne dozvoljavaju ulazak ekipe RTS-a i pored uredno dostavljene papirologije. Konvoj sa opremom već 20 sati čeka na Jarinju“, javio je RTS danas ranije.

U izjavi za KoSSev, portparol Kosovske policije, Daut Hodža, rekao je da policija nije izrekla zabranu ulaska, preporučivši nam da se obratimo Kosovskoj Carini.

Međutim, portparol Kosovske Carine, Adriatik Staviljeci, tvrdi da za zadržavanje ekipe RTS-a nije bila odgovorna Carina, već ministarstvo Spoljnih poslova koje je trebalo da izda dozvolu za njihov ulazak.

„Bilo je neophodno da im se izda dozvola za ulazak, ali ministarstvo im je dalo dozvolu, tako da je sada sve u redu. Problem nije bio u Carini“, naglasio je Staviljeci.

ekipa RTS
FOTO: RTS
ekipa RTS
FOTO: RTS

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.