Ranđel Nojkić: Sudski procesi ne bi smeli da budu politički

"Kada se hapse Srbi, oslobađanje onemogućavaju navodno jaki argumenti protiv njih i Srbi bivaju do kraja procesa u pritvoru. Albanci se, sa druge strane, vrlo brzo puštaju da se brane sa slobode. Međunarodna zajednica i Priština bi morale da takve sumnje otklone i pokažu da su pred licem pravde svi ravnopravni", kaže predsednik Pokrajinskog odbora Srpskog pokreta obnove i nekadašnji poslanik u kosovskom parlamentu Ranđel Nojkić.

Komentarišući nedavna hapšenja na severu Kosova, Nojkić ističe da svako hapšenje Srba, bilo gde na Kosovu i Metohiji, izaziva nezadovoljstvo kod pripadnika srpske zajednice, pre svega jer se stiče utisak da vlasti u Prištini i, vrlo često, međunarodna zajednica imaju dvostruke aršine.

"Međunarodna zajednica i Priština bi morale da pokažu da su pred licem pravde svi ravnopravni. Mislim da svako treba da odgovara za eventualne zločine, ukoliko se oni dokažu. Ovi sudski procesi nikako ne bi smeli da budu politički. Ostaje gorak utisak da su se nedavna hapšenja dogodila u vrlo nezgodnom trenutku, kada se dešavaju izbori za gradonačelnika u Mitrovici, na kojima je Oliver Ivanović jedan od kandidata. Tema je svakako vrlo osetljiva i neophodno je otkloniti svaku sumnju da postoji navijanje na ovu ili onu stranu.

Ranđel Nojkić se seća da je pitanje navodnog učešća Olivera Ivanovića u ratnim zločinima bilo pokrenuto u Skupštini Kosova još 2001. godine. Tada su on i Ivanović bili poslanici Koalicije "Povratak" u prištinskom parlamentu.

"Mislim da je gospodin Ivanović pogrešio što nije insistirao u startu da se to dovede do kraja. Verovatno nije očekivao da sve ovo može da mu se desi toliko godina kasnije. Sada se pokazalo da su ga oni koji su ga tada “štitili”, zapravo "pustili niz vodu". Mislim da prištinske institucije moraju da obrazlože zašto se čekalo toliko da se njegov slučaj pokrene. Svestan sam da ratni zločini nikada ne zastarevaju, ali treba objasniti da li je prikupljanje eventualnih dokaza zaista zahtevalo ovoliko vremena, ili postoje drugi razlozi za pokretanje ovog slučaja toliko godina docnije. Možda se čekao određeni politički trenutak koji je sada takav kakav jeste, a zaista je nezgodan po Srbe. Naročito ako u vidu imamo predstojeće izbore za gradonačelnika u Mitrovici, i parlamentarne izbore za par meseci. Nadam se da će ove nedoumice do raspisivanja kosovskih parlamentarnih izbora biti otklonjene" kaže Nojkić.

Ranđel Nojkić u razgovoru za KoSSev se osvrnuo i na događaje u vezi sa ostalom dvojicom srpskih kandidata za mesto gradonačelnika Severne Mitrovice, a koji su prethodili hapšenju Olivera Ivanovića. On smatra da je odustajanje  Krstimira Pantića od mesta gradonačelnika Severne Mitrovice pre svega greška "onih koji su ga kandidovali za tako važnu funkciju."

"Pantić je ovim činom obmanuo glasače i one koji su ga predložili za to mesto, jer je tvrdio da je državni činovnik koji će slediti državnu politiku. S druge strane, bolje je što se odmah odrekao svega, nego da je sa pozicije gradonačelnika samovoljno menjao strategiju i politiku. Mislim da je sada potrebna velika mudrost birača u smislu podrške kandidatu koji će punim kapacitetom da zastupa interese građana", smatra Ranđel Nojkić i naglašava da je takva odluka Krstimira Pantića lako mogla da se nasluti "s obzirom na Pantićevu političku prošlost i stavove zadnjih meseci".

Osvrćući se na ubistvo trećeg srpskog  kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice, Dimitrija Janićijevića, Nojkić misli i da niko ozbiljan neće dati sebi za pravo da nagađa ko su ubice Dimitrija Janićijevića, podsećajući da za takav čin nema opravdanja.

"Ako imate u vidu lokaciju kuće gospodina Janićijevića, prema onome što ja znam, u proteklom periodu bilo je petnaestak napada na njegovu imovinu, što podmetanjem eksploziva, što kamenovanjem kuće, lokala, objekata. Neka nadležni rade svoj posao", zaključio je Ranđel Nojkić.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.