Ardijan Arifaj: Najlakše je hapsiti

"Odbijam da verujem da je politika na Kosovu toliko moćna da može da kontroliše policiju, sudove, sve… uključujući i međunarodnu zajednicu", kaže kolumnista i politički analitičar iz Prištine Ardijan Arifaj.

"Nedavna hapšenja na severu su neočekivana. Suština je da sve to treba da prođe kroz pravosudni sistem, da epilog, baziran na činjenicama, dobije na sudu. Nažalost, na Balkanu se često politika i mediji mešaju u posao sudova, a i sami imamo tendenciju da nekoga proglasimo krivim, ili nevinim. Samo sud može nekog osuditi ili osloboditi. Građanima i javnosti ostaje da poštuju odluke nadležnih", naglašava Arifaj.

"Želeo bih da verujem da hapšenja na severu nisu povezana sa izborima. Sa jedne strane, građani moraju imati poverenja u pravosuđe i institucije uopšte, ali nas te institucije moraju ubediti da se procesi ne završavaju hapšenjima. Najlakše je hapsiti. Procese treba jasnom presudom dovesti do kraja", zaključuje prištinski analitičar.

Teze da su nedavna hapšenja u Prištini pokušaj uspostavljanja balansa zbog hapšenja na severu, Arifaj naziva spekulacijama.
"Nažalost, često se više bavimo spekulacijama nego činjenicama. Treba verovati da ovi slučajevi nisu “balansiranje”, i da svi nadležni postupaju shodno svojim kompetencijama. Lako je i popularno verovati u “teoriju zavere” , uz zanemarivanje činjenica i argumenata protiv onih koji su kršili zakon", kaže on.

Ardijan Arifaj smatra da je krajnje vreme da se rasvetle svi zločini počinjeni na Kosovu.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.