Rama za Haradinaja: Lažov; Haradinaj za Ramu: Brat

Haradinaj i Rama
Foto: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran, jučerašnje izdanje)

Iako ga je albanski premijer Edi Rama nazvao lažovom, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, izjavio je u četvrtak da mu je njegov kolega „brat“, kao što su mu to i svi ostali Albanci.

Haradinaj je ovo izjavio nakon što je odao počast na grobu heroja Iljira Konuševcija (Ilir Konushevci) i Hazira Maljaja (Hazir Malaj). On je rekao da poštuje instituciju svog albanskog kolege.

„Premijer Albanije je institucija koju ja izrazito poštujem. Premijer Edi Rama je moj brat, kao i svi Albanci gde god da se nalaze. Reći ću istinu bez obzira na to da li će to nekom da se svidi ili ne. Rekao sam istinu i o samitu održanom u Berlinu“, izjavio je on, a prenosi KSP.

Na pitanje novinara o izjavi visoke predstavnice EU, Federike Mogerini, koja je odbacila navode da je ona zajedno sa predsednicima Vučićem i Tačijem, kao i premijerom Ramom bila deo plana za podelu Kosova, Haradinaj nije odgovorio direktno.

On je rekao da je najveći uspeh Berlinskog samita prelazak procesa dijaloga sa šefice Federike Mogerini pod odgovornost nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

„Dakle, proces dijaloga je udaljen sa jedne adrese, koja je mogla da iznenadi Kosovo sa jednim lošim sporazumom. Veoma je važno za svakog ko je verovao da će podelom Kosova postići sporazum između Kosova – Srbije i svako je mogao da vidi da je taj projekat završen. Dakle, preusmeravanjem procesa dijaloga od gospođe Mogerini ka kancelarki Merkel, koja ima jasan i stalan stav koji je protiv pomeranja granica – sada mislim da možemo biti mirniji.

„Trebalo bi da budemo pažljiviji jer kuhinje nastavljaju sa spremanjem, ali za nas više nema rizika od podele Kosova“, rekao je Haradinaj.

Na kraju, Haradinaj je dodao i da bi granični režim sa Albanijom trebalo da se menja.

KoSSev: Naime, Haradinaj je pri povratku iz Berlina, a nakon završenog nedavnog samita, optužio premijera Albanije, Edija Ramu, da je od njega tražio da ukine takse, kao i da „osnovano sumnja“ da je zajedno sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, a pod vođstvom predstavnice EU, Federike Moderini, navodno razgovarao o podeli Kosova.

Ove navode kosovskog premijera demantovao je njegov albanski kolega, rekavši da od Haradinaja nije tražio ukidanje takse, već da ih je podržavao. Dok je, kada je reč o Haradinajevoj „osnovanoj sumnji“ da je „tajno radio na razgraničenju“, poručio da „svaka osoba sa malo pameti u glavi veruje da je ovo jedna laž“.

„Ako se nađe tako mnogo budala koje bi poverovale da jedan proces koji obuhvata ne samo dve države, već države sveta, parlamente, političke partije, društva, na kraju i glasanje na referendumima, može da se krišom obavi od strane nekih lica i da prođe kao miš po brkovima, onda je ovaj svet završio“, rekao je Rama, prenosi Koha.

„Ali, mislim da svaka osoba sa malo pameti u glavi veruje da je ovo jedna laž“, dodao je albanski premijer.

Navode Haradinaja negirala je i Mogerini.

„Mi nismo deo bilo kakve zavere, već jedino posredujemo da se stvori atmosfera i prostor da obe strane sednu za sto“.

Mogerini je takođe demantovala navode kosovskog premijera da je posredničku ulogu u dijalogu između Beograda i Prištine preuzela nemačka kancelarka, poručivši da je EU i dalje posrednik.

Pročitajte još:

Haradinaj ponovo optužio Tačija, Vučića, Ramu i Mogerini da su razgovarali o podeli Kosova

Rama i Haradinaj različito o razgraničenju

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.