Rama u poseti Prištini: Saopštenje KST „sramna fleka“

Edi Rama i Hoti
Foto: RTK2

Premijer Albanije, Edi Rama, boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Prištini kako bi se upoznao sa situacijom nakon podnošenja optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv kosovskog predsednika, Hašima Tačija i lidera PDK, Kadrija Veseljija.

Rama se danas sastao sa Tačijem, kosovskim premijerom, Avdulahom Hotijem, predsednicom kosovske Skupštine Vjosom Osmani, ali i liderom NISMA-e, Fatmirom Ljimajem,  liderom Samoopredeljenja, Aljbinom Kurtijem i liderom LDK, Isom Mustafom.

Rama je tokom današnje posete poklonio Univerzitetskom kliničko bolničkom centru u Prištini i pomoć vlade Albanije u vidu 265 monitora za reanimaciju.

Rama je bio u pratnji vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije, Genta Cakaja i ambasadora Albanije na Kosovu, Ćemalja Minđozija (Qemal Minxhozi).

Po dolasku u Prištinu, Rama je poručio da je saopštenje KST „sramna fleka“.

„U Prištini sam da čujem i saznam više nakon uznemirujućeg pisma specijalnog suda koje će ostati upamćeno kao sramna fleka XXI veka u svetskoj istoriji pravde; koja praksu javne optužbe, bez pravne potvrde optužnice, nije poznavala ni u periodima vladavine ideologija pre njih“, napisao je Rama na Tviteru.

Osim Ljimaja, današnji Ramini sagovornici se nisu oglašavali o temi sastanka, niti su sastanak komentarisali.

Ljimaj: Iz ove situacije ćemo se izvući jači

Rama se najpre sastao sa Fatmirom Ljimajem koji je na Fejsbuku saopštio da je sa albanskim premijerom govorio o mogućoj koordinaciji između političkog spektra na Kosovu a u vezi sa novonastalom situacijom.

Ljimaj prenosi i zajednički zaključak da lideri političkih partija moraju da stave po strani razlike i deluju u interesu Kosova.

„Kosovo ne sme da izgubi orijentaciju i moramo pažljivo da reagujemo u ovoj situaciji, a istovremeno sam ubeđen da ćemo se iz ove situacije izvući jači“, poručio je on.

Po pravilniku SVK dostupnom na sajtu Specijalizovanih veća stoji da optužnicu treba obelodaniti tek nakon što je sudija formalno i odobri, ali se istovremeno i navodi da je u izuzetnim slučajevima tužiocu dozvoljeno da optužnicu obelodani i pre potvrde sudije ukoliko tužilac to smatra potrebnim u cilju istrage ili krivičnog gonjenja.

Prošle srede, Kancelarija specijalizovanog tužilaštva saopštila je da je 24. aprila podnela na ispitivanje optužnicu u deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje. U optužnici se navodi da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice, snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Ova vest iznenadila je kosovsku i svetsku javnost, pre svega zbog momenta u kom je vest objavljena – tri dana pre planiranog sastanka srpske i kosovske delegacije u Vašingtonu na kom je trebalo razgovarati o nastavku dijaloga, a više od dva meseca od kad je optužnica i pokrenuta. Sastanak je odložen, zbog čega su brojni kritički glasovi  da je saopštenje KST imalo i političku pozadinu. KST je sa druge strane u saopštenju naveo da deluje samostalno te da je odlučilo da u javnost izađe u strahu od moguće inicijative za ukidanje Specijalizovanih veća od strane Tačija i Veseljija, na šta su i upozorili u saopštenju.

Povezani članci:

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.