Rama: "Mali savez" sa Kosovom moguć ukoliko Brisel okrene leđa regionu

Unija Kosova i Albanije se ne može isključiti, ukoliko članstvo Zapadnog Balkana u EU bude izbledelo, „Politico“ danas prenosi ocenu kosovskog premijera Edija Rame koji je za ovaj portal dao intervju. Rama je izjavio da unija Kosova i Albanije "nije njegova želja“, ali je „moguća alternativa zatvorenim vratima Evropske unije". Evropa će se suočiti sa "noćnom morom", ukoliko Balkan "bude poludeo", jer je pristupanje EU skinuto sa dnevnog reda, i to dok region postaje "siva zona u kojoj drugi akteri imaju veći uticaj, nego sama Evropska unija". U međuvremenu, na izjavu premijera Albanije, reagovao je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić. Ramina izjava je "još jedna potvrda da je stvaranje Velike Albanije zajednička platforma svih Albanaca", poručuje šef srpske diplomatije. 

Politiko piše:

Bler savetuje Ramu kao i Vučića, Bler je Ramin "heroj"

Politiko navodi da je Toni Bler Ramin "heroj", čija mu je politička veština potrebna za pregovore sa opozicijom u svojoj zemlji koji ga sledećih meseci očekuju.

Inače Rama koristi Blerove usluge političkog savetovanja i konsaltinga, kao i srpski premijer Aleksandar Vučić, piše Politiko. Štaviše, Bler  i njegov bivši savetnik za komunikacije Alister Kembel su Ramini prijatelji, a Politiko prenosi neke od detalja ove saradnje i prijateljstva.

"Da Toni Bler i Alister Kempbel i novi laburisti nisu postojali, ja ne bih postao političar," naveo je Politiko Ramine reči.

"Neki albanski nacionalisti bi voleli da vide da se Albanija ujedini sa Kosovom – etnički većinskom albanskom teritorijom na severoistoku, koja je jednostrano proglasila nezavisnost od Srbije 2008. godine. Najveća kosovska opoziciona stranka želi da održi referendum o formiranju unije sa Albanijom, iako to kosovski ustav izričito isključuje."

Ovaj portal dalje ocenjuje i da „mnogi strahuju da bi unija između Kosova i Albanije izazvala novi prevrat na Balkanu, koji je potonuo u rat 1990, pošto se Jugoslavija raspala“, a da će Bosna i Makedonija biti „posebno ugrožene ukoliko se bude ponovo poseglo za granicama."

18:00 – "Velika Albanija zajednička platforma svih Albanaca"

U međuvremenu je, na izjavu premijera Albanije, reagovao ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić. Ističe da je Ramina izjava "još jedna potvrda da je stvaranje Velike Albanije zajednička platforma svih Albanaca".

"Pitam međunarodnu zajednicu, šta bi bilo da je Vučić rekao da je moguće ujedinjenje Srbije i Republike Srpske, ako ne uđemo u EU? Siguran sam da bi se svi oglasili i optužili Srbiju da ugrožava mir," naveo je.

"Pitam zato EU, SAD, Veliku Britaniju i ostale – dokle će da ćute kada neko ugrožava Srbiju? Ili je ćutanje znak odobravanja?" – dodao je Dačić, prenosi B92

Raminu izjavu osudili su još i ministri u Vladi Srbije, Nebojša Stefanović, i Aleksandar Vulin, kao i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. 

Na pitanje da li ne bi razgovarao o uniji sa Kosovom, Rama kaže:

"Ne, jer je jedini način da se Balkanu zadrži u ovom mirnom i kooperativno toku … taj da se put do EU drži otvorenim, da se drži jasna perspektiva, da se emocije o EU održe pozitivnim. Niko ne želi da se okrene ka sebi i tražiti manje unije, svi bi želeli da se ujedine u veliku uniju. Ali, ako nema nade, nema perspektive, nema prostora, onda, naravno, male unije se mogu dogoditi."

"Postoji nedostatak razumevanja ili nedostatak vizije u tome da se ne shvata da je ovom regionu potrebna Evropa, ali je Evropi isto tako potreban ovaj region, za sigurnu i bezbednu Evropu", rekao je on. "Kako Unija može da bude sigurna i bezbedna ako Balkan poludi? Kako Evropska unija može da u svom srcu dozvoli sivu zonu gde drugi akteri mogu da imaju veći uticaj od same EU? To je besmislica u pogledu bezbednosti, u smislu sigurnosti," rekao je takođe Rama.

O tome šta je Rama još rekao za Politiko u vezi sa situacijom na Balkanu, uključujući i najnoviju krizu u Makedoniji, ali i o "inspiraciji" koju dobija od Tonija Blera, čitajte u izvornom tekstu pod naslovom "Albanski premijer: Evropa se suočava sa 'noćnom morom' ukoliko balkanske nade izblede" ("'Mali savez' sa Kosovom je moguć ukoliko Brisel okrene leđa regionu, kaže Edi Rama za Politiko") – OVDE.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.