Kosovo uskoro dobija helikoptere?

Međuministarska komisija Vlade Kosova, nakon "opsežnih razgovora", odlučila je da "reši proceduralna pitanja" i da "uspostavi kontakte sa prestižnim kompanijama za kupovinu helikoptera", saopšteno je danas iz kosovske Vlade. Helikopteri će služiti za "povećanje nivoa bezbednosti i spašavanje života građana Republike Kosovo", dodaje se.

Ova odluka doneta je na današnjem sastanku međuministarske komisije – koju čine prvi zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči, ministar Kosovskih bezbednosnih snaga, Haki Demoli, ministar zdravlja, Imet Rahmani, ministar unutrašnjih poslova, Skender Hiseni, komandant Kosovskih bezbednosnih snaga, general-potpukovnik Rahman Rama,  direktor policije, Špend Medžuni – i premijera Kosova, Ise Mustafe.

"Premijer Isa Mustafa je naglasio da je opremanje državnih institucija helikopterima i povećanje vazdušnih kapaciteta, koji do sada nisu postojali, sada neophodno da bi se suočili sa vanrednim, ili drugim situacijama u zemlji," navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da su "nadležne institucije izrazile spremnost da intenzivno rade, kako bi se ovo pitanje rešilo u skladu sa potrebama i finansijskim kapacitetima".

Drugi detalji o nabavci helikoptera nisu saopšteni, kao ni to kada će se sa procedurama tačno početi.

Nabavka je, međutim, najavljena još početkom februara, kada je kosovski ministar Haki Demoli naveo da će "tokom 2017. godine KBS biti opremljene helikopterima".

Do sada su KBS bile opremljene lakim naoružanjem i vojnom mašinerijom – manjim oklopnim vozilima, dok su iz kosovskih institucija opremanje "odgovarajućim naoružanjem" isticali tokom najava o formiranju oružanih snaga, odnosno Vojske Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.