Građani o rušenju zida: Nisu nas pitali kad su ga gradili, ne pitaju nas ni kad ga ruše

Danas je u Kosovskoj Mitrovici srušen skoro dva metra visok betonski zid koji je iznad Ibarskog mosta presecao glavnu ulicu Kralja Petra I, podignut početkom decembra, uz objašnjenje da se radi o potpori za nivelaciju upravo ove ulice pre nego da ona bude pretvorena u pešačku zonu. Rušenju zida prethodilo je potpisivanje sporazuma, kasno u noć prekjuče u Prištini, između kosovskog ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje, gradonačelnika Severne Mitrovice i zamenika kosovskog premijera. Potom je opština Severna Mitrovica na hitnoj sednici jednoglasno usvojila odluku o "uređenju prostora oko glavnog gradskog mosta", kako je rušenje zida predstavljeno sa srpske strane. Nova tzv. kriza Zid, posle tzv. krize Voz takođe je usledila u jeku visokih tenzija – snažnih uzajamno suprotstavljenih optužbi srpskih i kosovskih zvaničnika o tome da se, sa jedne strane "Sever Kosova naoružava" i da na njemu "borave srpske vojne i paramilitarne jedinice", odnosno, sa druge, da će specijalne kosovske jedinice ROSU "upasti na Sever", te da Priština "ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova." A šta kažu građani Severne Mitrovice koji su zajedno sa novinarima danas pratili rušenje zida? 

Ni po kakvim propisima urađeno, kaznio bih onog što je dao projekat i to dozvolio, "zgrću lovu"

"Ja ne znam da li se šta radi bez plana i nacrta, a da je moje pitanje ko je dao taj plan, ja bih njega da odgovara za to, jer ovo nije ni po kakvim propisima urađeno kako treba. Ovo je zavada naroda. Šta je taj zid sačinio da je ostao, a šta nije i da nije ostao? Nije to bilo potrebno. Bogate se ljudi, zgrću lovu tu, to mislim," rekao je jedan stariji Mitrovčanin, posmatrajući rušenje zida, ponavljajući:

"Da je moje pitanje, ja bih kaznio onog što je dao projekat, i što je to dozvolio. Tolike pare ulože i sada ga ruše. Pobednik je zapad. Zapad što naredi – to je."

Kako zamisle tako rade; "Oni s**li, oni jedu" 

Kako se odvijalo rušenje zida, čitajte u POSEBNOJ VESTI

Galeriju fotografija rušenja pogledajte OVDE,  a video snimke OVDE i OVDE


Šta su predstavnici mitrovičkih lokalnih samouprava poručili nakon što je zid srušen, šta međunarodni predstavnici, a šta kosovski, čitajte u vestima: 

Rakić: U utorak čvršći bedem od 70 cm, garantujemo bezbednost; Spirić: "Ozbiljna smo država"

Mogerini: Normalizacija odnosa Kosova i Srbije od najvećeg značaja; Apostolova: Radujem se početku razgovora o Zajednici

Kosovski predstavnici nakon rušenja zida: "Mitrovica sada diše slobodno"

"Kako zamisle, tako rade. Ne treba Srbija ovako da radi. Ne treba da im da to tako. Što su ga pravili? Oni ga pravili! Njihova radna snaga i sada su ga srušili," rekao je drugi Mitrovčanin, koji je takođe posmatrao današnje radove.

"Oni s**li, oni jedu," dodao je kratko njegov sugrađanin.

Narod ispašta, "mafijaši teraju", "sve to radi zapad"

Još jedan od naših sagovornika ističe "da nije dobro" i da "narod ispašta".

"Pa nije dobro. Sila je sila. Šta da radimo? A dobro nije. Ja imam šest kuća u Novo Selo, pa mi srušili, plaćam ovde stan. I šta da radim? A ovo nije dobro, ni Bogu ovo nije milo, a kamo li narodu. Ali sila, a narod nije kriv. Zapad, zapad sve ovo radi. Nemci, Amerikanci, Francuzi, sve ovo oni rade. A nije dobro, treba narod da živi," rekao je on, dodajući:

"Sile su krive, možda grešim što govorim, ali šta ću. Ja sam ovde 15 godina, pet kuće moje i jednu kao povratniku sve to srušili, pa niko me ne pita. U Novo Selo idem svaki dan, gledam, niko me ne pita… Treba narod da živi, ko tamo, ko tamo, bez razlike po veri. Niko nije pobednik, Božja sila će sve da donese do reda. Narod nije kriv, ali sile su krive. Svima duša pred jednog, narod ispašta, pojedini mafijaši teraju njihovu silu, a sve će da dođe po redu."

Nisu nas pitali kad su zid postavili, ni sada se ne pitamo 

Bilo je i drugačijih mišljenja. Gospođa koja je takođe posmatrala, ističe da se "nismo pitali ni kad je zid postavljen," ali dodaje da "će lepše da izgleda kada bude slobodan pogled prema Ibru". 

"Nismo se pitali ni kad su postavljali taj zid, ni sad se ne pitamo. Možda će lepše da izgleda kad bude slobodan pogled prema Ibru. Što se mene tiče, mislim da će biti bolje. Nema pobednika, dogovor je bio zajednički, tako da – sve po dogovoru."

Izbegla sam iz Hrvatske ne verujem ni u šta, ako je zarad stabilnosti – "neka ruše sve"

Razgovarali smo i sa Mitrovčankom, a nekadašnjom Kninjankom. Ne veruje "ni u šta", ali ako treba da se sačuva mir, neka sve ruše, kaže ona.

"Ja ne znam, mislim da je jedino rešenje da bude postignut mir. Ne znam, stvarno ne znam, ne verujem više ni u šta, ali ako treba da bude mir, i da se očuva stabilnost – neka se ruši sve."Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.