Rakić: Mi smo spremni za nove izbore ukoliko Priština nije spremna na kompromis

U susret današnjim sednicama SO četiri severne opštine: gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić za KoSSev o problemima u komunikaciji sa predstavnicima iz Prištine, statutima, ZSO, ali i lokalnim pitanjima

Sednice SO četiri opštine na Severu Kosova danas se istovremeno održavaju, pete po redu, a dan pre isteka roka kada kosovsko ministarstvo za lokalnu samoupravu treba da verifikuje statute severnih opština. Ukoliko se to ne bude desilo, biće raspisan još jedan krug lokalnih izbora.

Na dnevnom redu ovih sednica jeste rešavanje preostalih primedbi ministarstva u vezi sa statutima opština.

Od konstituisanja SO četiri severne opštine 11. februara, preko usvajanja statuta 12. marta, do usvajanja izmena i dopuna statuta, ovaj proces prate nejasne i konfuzne informacije, a posebno kada je u pitanju statut Severne Mitrovice. Pretposlednja sednica skupštine ove opštine je prekinuta, zvanično – zbog toga što nisu zamenjeni odbornički mandati tri odbornika, da bi se na poslednjoj sednici usvojile izmene i dopune statuta. Međutim, izmene i dopune statuta opštine Severna Mitrovica nisu usvojene dvotrećinskom većinom, već većinskim glasanjem. Postavlja se pitanje hoće li kosovsko ministarstvo za administaraciju lokalne samouprave danas uopšte i verifikovati takav statut.

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, govorio je za naš portal o problemima u komunikaciji sa predstavnicima iz Prištine, statutima, ali i lokalnim komunalnim i infrastrukturnim pitanjima.

Šta očekujete od održavanja današnje sednice?

Od današnje sednice očekujem da promenimo četiri od pet primedbi koje je prethodno uputilo Ministarstvo za lokalnu samoupravu iz Prištine.

O kakvim se primedbama tačno radi?

Ovo su tehničke primedbe.

U kojoj fazi se trenutno nalazi funkcionisanje skupštine Severne Mitrovice? Šta se trenutno događa sa statutima?

Dobili smo uputstvo iz Prištine da sutra ističe rok da Ministarstvo za lokalnu samoupravu usvoji statute.

Da li se ide ka novim izborima?

Mi smo spremni za nove izbore ukoliko Priština nije spremna na kompromis i ukoliko nas ne doživljava kao relevantne sagovornike, to jest, ukoliko ne uvaži stavove Srba sa Severa.

Šta je to što vam Priština najviše zamera? Kakve su poruke iz Ministarstva za lokalnu samoupravu?

Priština očigledno ne želi da se Briselski sporazum sprovede do kraja. Stalno stižu primedbe. Predstavnici iz Prištine do sada nisu imali sagovornike u predstavnicima i vođama Srba sa Severa, tako da sada, kada imaju sa kim da razgovaraju, Priština ne želi da pregovara, već da primeni silu.

Koje ste vi ustupke konkrento napravili, a koji nisu dovoljni za Prištinu? Koje su to nove izmene statuta koje se traže iz Prištine?

Razumem kada imamo probleme u komunikaciji sa međunarodnim predstavnicima, ali nemam razumevanja da nas Priština ne razume u ovoj poziciji i fazi u koju smo došli nakon Briselskog sporazuma. Podsetiću vas, kosovski Albanci su se gorko žalili da nisu nailazili na razumevanje devedesetih od strane bivše vlasti, da njihovi stavovi nisu uvažavani, iako na jedan paradoksalni način, oni su tada imali veća prava nego što ih mi, kao srpski narod i kao Srbi – pojedinci, na Kosovu imamo sada. Oni su tada jasno razumeli šta znači kada ih neko ne uvažava i ne tretira na ravnopravni način, ali sada, kada oni nastupaju iz pozicije centralne vlasti, od koje se očekuje da uvaži stavove Srba sa Severa, i da se, da tako kažem, spuste na nivo lokalne samouprave – oni to ne žele i nisu spremni ni na kakav kompromis.

Na šta konkretno mislite? Šta Priština konkretno očekuje od vas kao opštinskog rukovodstva?

Pa mi smo se u preambuli statuta pozvali na Briselski sporazum, zatim na zakon o lokalnoj samoupravi, te evropsku povelju o lokalnoj samoupravi. Priština striktno traži da zakonu o lokalnoj samoupravi dodamo “kosovski”, dok mi pokušavamo da im objasnimo da nema potrebe da reč „kosovski“ stoji ispred reči “zakon o lokalnoj samoupravi”, jer smo sami već priznali da se opštine na Severu nalaze na teritoriji Kosova i Metohije.

Hoćete da kažete da Priština tvrdim stavom od vas očekuje da se do slova primeni ono što je kosovski zakon i da po tom pitanju, nisu spremni ni na kakvu vrstu ustupaka?

Da, oni nisu spremni za ustupke. Suštinski, ustupaka sa njihove strane i nema, jer se mi samo pozivamo na Briselski sporazum koji je u ovom slučaju iznad statuta i Ustava Republike Srbije, kao i kosovskog ustava.

Kada se pozivate na Briselski sporazum, znate da javnost nije videla i to nešto što bismo nazvali dokumentom “Briselski sporazum”. Da li se Briselskim sporazumom garantuje statusna neutralnost na koju se srpski predstavnici pozivaju?

U pitanju su tumačenja. Priština tumači Briselski sporazum kao primer da su odluke donete i da je potrebno da ih mi sada sprovedemo na terenu. A Briselski sporazum, čija je primena već počela, u stvari predstavlja dogovor o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, ali to je tek početak. To je u stvari tek prvi sporazum, koji može da traje još pet godina, deset, ne znamo zapravo koliko, jer je to proces koji zahteva razgovor i razumevanje i mi ne možemo da se ponašamo na terenu kao da smo se oko svega dogovorili i da sada samo treba da to sprovodimo. Sa druge strane, kao što znate, Briselskim sporazumom je dogovoreno da se formira Zajednica srpskih opština, pa od toga nema ništa, jer Priština nije ni počela da razmišlja o tome.

U članu o organizovanju Zajednice srpskih opština, rečenica iz prethodne verzije statuta koja je glasila: “Skupština opštine Severna Mitrovica biće u mogućnosti da prenese svoja ovlašćenja na Zajednicu srpskih opština, prema Briselskom sporazumu, a nakon odluke Skupštine opštine SO Severna Mitrovica,” sada je promenjena u “Skupština opštine Severna Mitrovica će doneti odluku da sarađuje sa drugim opštinama u sprovođenju svojih nadležnosti u Zajednici srpskih opština.” Da li ovo znači da opštine neće moći da prenesu nadležnosti na buduću ZSO?

To je sve isto, samo u ovdašnjem prevodu na engleski jezik, prenos – oni to shvataju da bi mi ko zna šta mogli da uradimo i prenesemo. Radilo se samo o pogrešnom razumevanju i mi smo samo preformulisali. Nema tu nikakvih problema osim pogrešne intrepretacije.

Ko, ili šta je glavna kočnica za formiranje ZSO?

Mislim da je u pitanju izrada statuta i kosovski parlamentarni izbori koji će se uskoro desiti. Za kosovske vlasti potrebno je zapravo da se kosovski ustav promeni, kako bi kosovska vlada ‘dozvolila’ formiranje Zajednice srpskih opština.

Kada se čita ovako promenjen član statuta, razume se da opštine neće moći da prenesu nadležnosti na ZSO?

Mi možemo da prenesemo nešto iz svog domena kao opštine, jedinice lokalne samouprave, na primer, ako opština ima problem sa vodovodom, a ne može da ga reši, ona će moći da svoju nadležnost prenese na ZSO. Moći ćemo da prenesemo deo svojih ovlašćenja na ZSO. Ne možemo da prenesemo neka izvršna ovlašćenja, koja su izvan moći opština.

Da li je tačno da je jedini ustupak koji je Edita Tahiri spremna da učini taj da vam je tokom proteklih razgovora u Prištini predlagala da usvojite izmene statuta, a da se de fakto primena odloži na oko šest meseci?

Nismo dobili takav predlog od Prištine, konkretno od Edite Tahiri, da odložimo sve na šest meseci, mada smo mi tražili jedan duži prelazni period, bez forsiranja, što Priština nikad nije prihvatila. Želim da naglasim da nikada nismo odbili da razgovaramo, ili sarađujemo, ali je važno istaći da se radi o vrlo specifičnom pitanju kao što je saradnja Severa Kosova sa Prištinom. Petnaest godina niko iz Prištine nije imao prilazak Severu, a sada bi da preko noći pokažu da zato što je srpsko političko rukovodstvo na Severu Kosova otvoreno za saradnju i partnerstvo, mi budemo ništa drugo do isporučioci njihovih ucenjivačkih zahteva na terenu. Pogledajte da od 35 opština na jugu, nijedan od tih statuta nije u potpunosti ispravan. Oni već 14 godina oni nisu uspeli da se dogovore u tim opštinama kako će da izgleda zastava, a Tahiri sada od nas traži da statuti budu usaglašeni za ovako kratko vreme.

Da se osvrnemo na lokalna pitanja. Usled tog političkog pritiska oko usaglašavanja statuta i razgovora sa Prištinom, koliko vam vremena zapravo ostaje da se posvetite nagomilanim lokalnim problemima, pre svega komunalnim, kao što je divlja deponija pored Ibra?

Mi radimo na rešavanju lokalnih pitanja bez obzira na razumevanje Prištine.

Koja  lokalna pitanja će opština rešavati u najskorije vreme?

Pokrenuta je procedura za rešavanje problema regionalne deponije, uređenja ulične rasvete i ulične infrastrukture i izgradnja sportske hale. Što se tiče gradske deponije za četiri opštine na severu, nađena je lokacija, počelo se sa snimanjem terena, odobrena su sredstva, urađen je idejni projekat, ostaje samo još da se reši imovinsko-pravni odnos vlasnika zemljišta, a to je Srbija Šume.

U kojem vremenskom roku možemo da očekujemo da se ova pitanja i reše? I koje prvo?

Ja ne bih licitiriao sa vremenom rešavanja ovih problema. Znate kako, to bi trebalo da bude finansirano iz fondova EU, a to kod njih uvek dugo traje. Problemi su nagomilani i dugotrajni, a mi smo u specifičnoj situaciji. Ono što mogu da kažem jeste da problemi moraju da se reše i mi smo istovremeno već počeli pripreme  za realizaciju sva četiri projekata koja sam naveo.

Iz kabineta zamenice kosovskog premijera nam je potvrđeno da je planirano da se u toku iduće nedelje gradonačelnici četiri severne opštine sastanu sa Editom Tahiri. Da li ćete se ovog  puta sastati sa njom?

Uvek kada su u pitanju pregovori i nalaženje kompromisnog rešenja, mi smo spremni za razgovor. To je stav svih gradonačelnika sa Severa.

Iz dosadašnjih razgovora sa ostalim gradonačelnicima i političkim liderima, stiče se utisak da ste Vi neko ko nosi najveći kredibilitet i da ste najuticajniji. Da li i Vi delite takav utisak?

Ne, ne delim takav utisak, mi nastupamo zajednički. Naši stavovi su jedinstveni, zajednički i delujemo kao tim.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.