Informacija o egzekuciji 82 Albanca, provera u Rudnici

Izvor: RTK2/Agencije (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije raspolaže informacijama da je tokom sukoba na Kosovu u jednom od sela, u blizini Rudnice, izvršena egzekucija 82 osobe albanske nacionalnosti, izjavio je danas tužilac za ratne zločine, Vladimir Vukčević.

On je za televiziju B92 rekao i da se provereva da li se njihovi ostaci nalaze u kamenolomu u Rudnici, gde su u toku iskopavanja na lokaciji starog kamenoloma zbog sumnje da je tu masovna grobnica sa telima Albanaca.

Vukčević je rekao da se te osobe vode kao nestale ”i gledamo da vidimo da li se eventualno (njihovi ostaci) nalaze u Rudnici”, kao i da se ”za sada može govoriti o tome ko je to uradio”
 
”Naš posao je da po fazama proverima sve to… a imamo neke informacije da su najmanje 82 leša u selima u blizini Rudnice, odnosno da je u jednom selu izvršena egzekucija 82 osobe albanske nacionalnosti”, rekao je Vukčević.
 
On je naveo i da je srpsko tužilaštvo od juna 2007. četiri puta vršilo iskopavanja u kamenolomu u Rudnici i da smatra da je u prethodnom periodu bilo opstrukcije. 
 
”Odlučujuće je bila saradnja s kolegama iz Sarajeva preko njih smo došli do stručnjaka koji je na osnovu satelitskih snimaka koji su oni imali iz 1999. naveo da je u Rudnici došlo do mešanja zemlje”, rekao je Vukčević.
 
Prema njegovim rečima, taj stručnjak iz Danske je ukazao da se na snimcima vidi da je u Rudnici došlo do mešanje zemlje, odnosno da je zemlja doneta i nabacana u kamenolom, posle čega je bilo logično da se krene sa iskopavanjima.
 
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Komisija Vlade Srbije za nestala lica počeli su, početkom decembra 2013. godine nova iskopavanje u Rudnici, u opštini Raška, na mestu na kojem se pretpostavlja da su tajno zakopana tela oko 250 ljudi.
 
Prethodno je sa lokacije u Rudnici, na kojoj su ranije pronađeni posmrtni ostaci tela dva Albanca, što je utvrđeno DNK analizom, uklonjena zgrada.
 
Slučaj ”Rudnica” pokrenuo je zaštićeni svedok koji je Euleksu u Prištini rekao da su 1999. u stari kamenolom dovezena tela pobijenih Albanaca i da je kasnije teren posut zemljom i delimično asfaltiran.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.