"Patriotski auto-put" zaobišao propise

Zbog nameštenih tendera, lobiranja, preuveličavanja cena i lošeg plana, manje od 140 kilometara auto-puta od Tirane do Prištine, koštalo je neverovatnih dve milijarde evra, pokazuje istraživanje Balkanske istraživačke mreže.

Stotinak kilometara auto-puta od Prištine do Tirane koštalo je građane Kosova i Albanije oko dve milijarde evra, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Balkanska istraživačka mreža (Birn), prenosi agencija Beta.

Kako navodi Birn, "patriotski auto-put" sa četiri trake, dug 137 kilometra, najskuplji je infrastrukturni projekat ikada pokrenut i u Albaniji i na Kosovu.

Nakon šestomesečnog istraživanja, Birn je došao do dokumenata koji, kako tvrdi, pokazuju neopravdano veliki rast troškova i stepen zloupotreba u realizaciji projekta, zbog čega su i u Albaniji i na Kosovu pokrenute istrage o navodnoj korupciji, zloupotrebama službenog položaja i malverzacijama.

Profit građevinskog konzorcijuma Bektel-Enka, angažovanog na izgradnji auto-puta, meri se u stotinama miliona evra, a kako navodi Birn, zaradu je ostvario delom zahvaljujući tenderu koji je skrojen po njihovoj meri, previsokim cenama i poreskim olakšicama.

S druge strane, auto-put je izgrađen pod pretpostavkom da će Albaniji i Kosovu doneti profit od uvećanja trgovine i turizma.

Međutim, piše Birn, na ovom putu nema redova kamiona kakvi se obično viđaju na drugim graničnim prelazima na Balkanu, a nakon njegovog otvaranja prošle godine, trgovina između Albanije i Kosova samo neznatno je porasla, a stručnjaci procenjuju da se koristi samo 10 odsto ukupnog kapaciteta puta.

Kako navodi Birn u opširnom tekstu objavljenom na sajtu Balkan insajt tender za prvu fazu izgradnje auto-puta od Tirane do granice sa Kosovom organizovan je po ubrzanoj proceduri.

Posao izgradnje planinskog dela auto-puta u dužini od 60 kilometra po ceni od 418 miliona evra dobili su američka građevinska firma "Bektel" i njen turski partner "Enka", a ugovor je potpisan 2006. godine.

Tenderska procedura izazvala je niz kritika. Svetska banka je, između ostalih, tvrdila da je tender bio nezakonit i da nije omogućio pravičnu konkurenciju, ali je, kako navodi Birn, Ambasada SAD u Albaniji pomogla da se prevaziđe zabrinutost tvrdeći da će put pokrenuti privredu i Kosova i Albanije.

Na kraju se cena koju je Tirana morala da plati povećala na 950 miliona evra.

Auto-put kao "politički zločin" 

Konzorcijum Bektel-Enka je u aprilu 2010. godine dobio i ugovor za izgradnju kosovske deonice auto-puta, nakon lobiranja američkog ambasadora na Kosovu Kristofera Dela, tvrdi Birn dodajući da je Del kasnije postao direktor za Afriku u kompaniji "Bektel", što je pokrenulo niz pitanja o ispravnosti ugovora.

Troškovi za izgradnju auto-puta na Kosovu takođe su značajno porasli pošto vlada nije poslušala sopstvene pravne savetnike i nije utvrdila fiksnu cenu za put. Cena je porasla sa inicijalnih 400 miliona za 102 kilometra auto-puta na 838 milona evra za 77 kilometara.

Konzorcijum Bektel-Enka dobio je iz državne kase Kosova 2011, 2012 i 2013. godine više novca nego bilo koje ministarstvo. Istovremeno, drugi infrastrukturni projekti, uključujući izgradnju škola, stavljeni su na čekanje, piše Birn.

Kapusela, italijanski diplomata koji je bio zadužen za praćenje kosovske ekonomije nakon proglašenja nezavisnosti 2008. godine, rekao je Birnu da potpisivanje ugovora između Kosova i "Bektela" predstavlja "politički zločin".

Međunarodni diplomata Piter Fejt, koga su EU i SAD postavile da nadgleda Kosovo nakon proglašenja nezavisnosti 2008. godine, rekao je da su ga američka ambasada i ambasador Kristofer Del sprečili da radi svoj posao.

Fejt je otišao sa Kosova kada je 2012. godine zatvorena Međunarodna civilna kancelarija. On je rekao da mu je tokom mandata Del vrlo jasno rekao da ne bi trebalo da gura nos u ugovor sa "Bektelom" – da se njega to ne tiče i da je to komercijalna stvar između Amerike i Kosova.

Del je odbio da da izjavu za Birn, ali je prethodno branio tender za izgradnju auto-puta, navodeći da je bio jedan od najtransparentnijih u istoriji Kosova.

Pravni savetnik Prištine, engleska firma Eversheds, u januaru 2010. je savetovala vladu da ne sklapa ugovor, navodeći da je ugovor napravljen u korist "Bektela" i "Enke". Ugovor je potpisan tri meseca kasnije uz određene izmene, ali su mnoge sporne odrednice zadržane.

Konzorcijum Bektel-Enka tvrdi da se njihova ponuda pridržavala vladinih uputstava. Bektel tvrdi i da je kosovskoj vladi uštedeo stotine miliona evra pravljenjem nove rute za put i izbegavanjem skupih tunela. Isto tako tvrde da će projekat imati "ekonomske koristi koje se protežu izvan Kosova".

Ugovor o izgradnji kosovske deonice "patriotskog auto-puta" sada istražuju tužitelji Euleksa na Kosovu. Iako nije otkriveno ko je predmet istrage, veruje se da se istraga fokusira na to da li je ugovor naneo štetu kosovskoj privredi.

Izvori bliski istrazi kažu da Euleks pažljivo istražuje vladinu odluku da sklopi posao za izgradnju auto-puta.

U kabinetu premijera i kosovskom ministarstvu infrastrukture odbili su da odgovore na pitanja o projektu i njegovom uticaju na ekonomiju.

Na otvaranju puta u novembru 2013. godine, predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je da je "nacionalni san sada stvarnost". Premijer Hašim Tači rekao je da će vreme putovanja biti skraćeno do tri četvrtine i da će doprineti "budućem ekonomskom i društvenom rastu".

Bektel-Enka je u međuvremenu dobio drugi ogroman infrastrukturni projekat za izgradnju puta od Prištine do Skoplja u vrednosti od 600 miliona evra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.