Rakić Imeriju: U srpskoj 'kolonijalizaciji' 250.000 proteranih Srba i posle 17 godina van KiM-a

Nakon izjave lidera Samoopredeljenja Visara Imerija da spomenik knezu Lazaru pokazuje "šovinistički karakter 'Zajednice'", a da je "kolonijalističke akcije Srbije uvek pratila šovinistička retorika koja je podsticala mržnju ka drugima, a od sebe pravila žrtvu," reagovao je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić. On je u pisanoj izjavi za naš portal "najoštrije" protestovao zbog, kako navodi, neodgovorne, netačne i nepravedne izjave. "Ona je data u duhu apsolutnog nedostatka tolerancije i razumevanja za druge narode, u ovom slučaju – srpskog. Upravo ovakva poruka, svojom zlehudom predrasudom i opasnom simplifikacijom istorijskog tumačenja, u sebi ne sadrži ništa drugo do podstrekivanje na sopstvenu mržnju za druge i šovinizam," poručio je Rakić. Pisanu izjavu prenosimo u celosti:

"Kakva je 'kolonijalistička' politika Srbije najviše se vidi po trenutnim činjenicama – 250000 proteranih Srba sa Kosova i Metohije ni 17 godina od sukoba se nije vratilo na 'demokratsko' i 'multietničko' Kosovo. Srpski građani koji su ostali na jugu Kosova dobro su zapamtili 'miroljubivost' i 'toleranciju' svojih suseda – tako što prodaju svoja viševekovna imanja i kuće, žive van gradova i opstaju zahvaljujući pomoći koja stiže iz Srbije, u neprekidnoj seriji zločina i krivičnih dela u kojima postradavaju – od krađe stoke, seče šuma i voćnjaka, paljenja letine, pucanja na kuće i seljake, napada na decu; u opštoj atmosferi etničkog ponižavanja, maltretiranja i administrativnog gušenja. Pretpostavljam da o toj kolonijalizaciji gospodin Imeri govori. Drugi 'projekti' na koje ukazuje se nisu još uvek realizovali.

Pročitajte još:

Imeri: Spomenik Caru Lazaru pokazuje šovinistički karakter Zajednice

Vidovdan: Sa Severa Kosova knez Lazar od 8 metara s prstom ka Gazimestanu

Gospodin Imeri tako piše o karakteru nečega što još ne postoji. Zajednica srpskih opština nije uspostavljena, iako je prošlo godinu dana od postizanja sporazuma na najvišem nivou u Briselu, a upravo se Imeri i njegove pristalice opiru osnivanju Zajednice. Opiru se sporazumu koji su podržali naši zajednički međunarodni partneri i kojim će se ugrožena zajednica srpskih građana podržati kako ne bi došlo do administrativne i etničke supremacije nad njom.

Izgradnja Sunčane doline je u samoj početnoj fazi. Taj projekat se realizuje na zemlji sa koje niko nije proteran, a uz značajno odricanje stanovništva u Severnoj Mitrovici i Zvečanu – da oslobodi prostor za svoje izbegle sunarodnike, a koje ni sami građani u ovim opštinama nemaju dovoljno. U Severnoj Mitrovici su već dovoljno sabijeni na jednoj petini grada od kada su Srbi proterani s juga opštine Mitrovica, prvo '99, a potom i 2004. Upravo su na zemlji Sunčane doline ranije utočište našli proterani Srbi iz Prvog Tunela, Svinjara, Srbice, itd. O povratku u Južnu Mitrovicu, Peć, Prizren, Klinu, Orahovac, Prištinu, Uroševac, Đakovicu, i desetine sela nema pomena. To svakako ne može biti kolonijalizacija, već, na žalost, stvarna getoizacija i viktimizacija u kojoj, ne našom voljom, preživljavamo skoro dve decenije.

Želim da zaštitim dostojanstvo svojih sugrađana i u ovakvim životnim uslovima koji su suprotni proklamovanim vrednostima slobode, demokratije, individualnog i kolektivnog razvoja. Branićemo i naše pravo na nacionalnu kulturu i isticanje visoko moralnih i zaslužnih likova u srpskoj istoriji, a takvih, na naš ponos, nije malo. Nije malo onih koji su, potežući mač, isključivo branili svoju kuću i bedem sopstvenog dostojanstva, ne čineći ni pedalj dalje. Takav je bio knez Lazar. I takvi, iako mrtvi, zbog čega nas kritikuju – potrebni su nama živima u ovakvim demotivišućim uslovima – da nam budu inspiracija i zvezda vodilja za častan i hrabar život."

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.