Kosovska Mitrovica: Građani "nemom šetnjom" protiv nasilja

Preko dve stotine građana prošetalo je večeras ulicama Kosovske Mitrovice u "nemoj šetnji" protiv nasilja. Pod sloganom "oseti odgovornost", protest je organizovao građanski pokret "Stop nasilju". Organizatori su istakli da su učesnici šetnje večeras pokazali da je nasilje najveći problem grada i najavili su slične skupove i u ostalim opštinama na Severu Kosova i Metohije. Uskoro bi trebalo da bude formiran i Odbor za bezbednost, koji će funkcionisati nezavisno od odbora za bezbednost pri opštini Severna Mitrovica, najavili su, takođe aktivisti iz ovog pokreta.

"Nema šetnja" počela je u 19 časova. Građani su se kretali od Tehničke škole "Mihailo Petrović Alas", glavnom mitrovičkom ulicom – Kralja Petra I, prema izlazu iz grada ka Zvečanu, a potom se vratili nazad ka centru grada. Iako su učesnici bili uglavnom mladi, među njima su se mogli videti i nešto stariji sugrađani – roditelji, koji su na ovaj način, takođe, protestovali protiv nasilja.

"Zahvaljujem se svakom građaninu, roditelju, detetu koje je prošetalo. Svi oni su shvatili da je ovo problem, možda i najveći problem ovoga grada, koji ugrožava našu budućnost, a to su deca," kazao je Igor Dašić ispred pokreta "Stop nasilju" i dodao:

"Koliko sutra ću potražiti odgovor od predstavnika institucija, koji su potvrdili dolazak – zašto nisu došli, jer su obećali da će kao građani doći sa svojim porodicama i pozvati ljude iz svojih institucija."

On je istakao i da je ovo "samo prvi korak" pokreta, najavljujući formiranje Odbora za bezbednost, koji će funkcionisati nezavisno od onog pri kosovskoj lokalnoj samoupravi.

"Došli smo na ideju da napravimo jedan formalni građanski Odbor za bezbednost, koji će biti izolovan od onog koji je u lokalnoj samoupravi. Svaki sastanak biće dostupan građanima i oni će moći da postavljaju pitanja. Svaka institucija za bezbednost delegiraće po jednog čoveka koji će biti zadužen za situaciju u gradu," kazao je on, takođe. 

Učesnica večerašnje šetnje bila je i petnaestogodišnja Isidora Ivanović.

"Kao predstavnica omladine smatram da mi, kao pojedinci, moramo da se uključimo u borbu protiv nasilja, jer je nasilje uzrok problema u društvu," poručila je ona. 

U šetnji su učestvovali i šefica opštinske administracije Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić i predsednik liste "Srpska", Slavko Simić. 

Građanska inicijativa "Stop nasilju" nastala je neposredno nakon nedavnih tragičnih događaja, kada je u vršnjačkom nasilju u Zvečanu smrtno stradao devetnaestogodišnji N.A., a njegov rođeni brat, 23-godišnji Đ.A. teško povređen, a potom u Kosovskoj Mitrovici i ranjen policajac na kojeg je bačena bomba dok je vršio kontrolu saobraćaja. Grupu od 11 članova ovog, kako za sebe ističu neformalnog pokreta, čine mahom pojedinci koji su već aktivni u nevladinom sektoru. "Stop nasilju", kako su istakli, ima za cilj da doprinese i inicira promene u društvu koje će doneti bolji i mirniji život za sve građane.

Fotografije: Fotograf saradnik Milan KabašićPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.