KP: Uhapšena petorica zbog zelenašenja i prevare, za još dvojicom policija traga

kosvska policija

Kosovska policija je uhapsila pet osoba zbog sumnji da su umešani u krvična dela „zelenaštvo“, „prinuda“ i „prevara“.

Po nalogu Odeljenja za teške zločine Osnovnog suda u Prištini, Direkcija za istrage privrednog kriminala i korupcije pri Kosovskoj policiji danas je sprovela akciju u regionu Prištine, Peći i Đakovice.

Akcija nazvana „Talas“ počela je u ranim jutarnjim satima, a uz podršku jedinice za brzo delovanje izvršen je pretres na sedam lokacija, od kojih je pet u regionu Priština, jedna  u regionu Peći i jedna u regionu Đakovice, saopštila je danas Kosovska policija.

U ovoj akciji, uhapšeno je pet osoba, dok se za dve osobe traga. Uhapšena su petorica kosovskih Albanaca i to I. O. (1964), I. B. (1969), A. Th. (1979 ), M. M.(1980) Rr.H (1979), a za E. L. i G. J. policija i dalje traga.

Petorica uhapšenih se sumnjiče da su počinili krivična dela „zelenaštvo“, „prinuda“ i „prevara“ i da su tokom prethodnih godina nezakonito pribavili i prisvojili nepokretnu i pokretnu imovine (dve kuće u Priština, objekat, vozila i novac), navodi se dalje u saopštenju Kosovske policije.

Ukupna vrednost ilegalno stečene imovine procenjena je na preko 2,5 miliona evra, dok se sumnja da je ukupna šteta veća od 6 miliona evra.

Tokom policijske akcije oduzet je novac  u gotovini u iznosu od 10.250 evra, zatim različiti dokumenti,  ugovori o prodaji i osam telefona (tri Ajfon iks, jedan Ajfon iks Maks, jedan Ajfon 8, jedan Samsung i dve Nokia).

Tužilac Osnovnog tužilaštva u Prištini odredio pritvor u trajanju od 48 sati svoj petorici osumnjičenih.

Kako prenosi GazetaExpress, jedan od uhapšenih je Rahim Hašimi (Rrahim Hashimi) koji je u aprilu tri dana ispitivan od strane Kancelarije specijalnog tužioca u Hagu. Sam je tada izjavio da „hipotetički, može biti osumnjičen za kršenje vojne discipline ili prekoračenje vojnih ovlašćenja“.

 Za Rahima Hašimija, se smatra da ima bliske veze sa predsednikom  Hašimom Tačijem, a čak su se pojavile informacije da je bio protivkandidat Kadriju Veselijiju za prvog čoveka PDK, navodi dalje Gazeta Express.

Ovaj biznismen optužen je da je primio mito u iznosu od 100.000 evra za rešavanje slučaja privrednog kriminala.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.