Radulović: Vučić nije mogao da zloupotrebi „prave Crnogorce“, mi nikada nismo podržali SL

Lazar Radulović Lovćen
FOTO: Udruženje Crnogoraca Lovćen

„Otvoreno pismo predsednika Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodana M. Vujičića, predsedniku Srbije, samo je jedna u nizu neistina i farsi koje Vujčić pokušava nekome da proda kako bi ‘pokušao da opravda’ sve ono loše ili bolje rečeno, ono najgore, što je uradio crnogorskoj zajednici na Kosovu, kao i državi Crnoj Gori i Kosovu“, oglasio se danas predsednik Udruženja Crnogoraca Lovćen, Lazar Radulovic.

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan M. Vujičić, obratio se juče otvorenim pismom srpskom predsedniku, u kojem ga je pozvao da ispuni obavezu koju su navodno u njegovo i u državno ime preuzeli potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić i oficir za vezu sa Prištinom Dejan Pavićević 2019. godine, nakon što ih je Vujičić sa svojim saradnicima podržao na tadašnjim kosovskim parlamentarnim izborima.

Zauzvrat, kako je naveo Vujičić, Crnogorcima je navodno obećana podrška Srpske liste, s ciljem ustavnog priznanja ove zajednice na Kosovu, koja je do danas izostala.

U međuvremenu, predsednik još jednog Udruženja Crnogoraca sa Kosova – „Lovćen“, Lazar Radulović, optužio je Vujičića da ne govori istinu.

„Prva neistina izrečena je da su Crnogorci sa Kosova podržali Srpski listu na izborima 2019. godine. Pravi i dosledni Crnogorci nikada nisu podržali Srpsku listu, niti pozivali da se podrži Aleksandar Vučić na izborima u Srbiji“, tvrdi Radulović.

Kazao je da su članovi Udruženja čiji je predsednik, za razliku od Vujičića, u konsultacijama sa Upravom za dijasaporu, podržali na izborima Samostalnu liberalnu stranku i Građansku inicijativu za slobodu, pravdu i opstanak jer se, kako dodaje, „to nije kosilo sa zvaničnom politikom Crne Gore, koju smo uvek sledili“.

Kao „drugu neistinu“ u pismu predsedniku Srbije, Radulović je naveo tvrdnju Vujičića da je podržao Srpsku listu zarad Ustavnog priznanja crnogorske zajednice na Kosovu.

„Prava istina je da je on podržao Spsku listu i osnovao savez Srba i Crnogoraca sa oficirom za vezu, g. Pavićevićem, samo zarad ličnih interesa, dobijanja projekata od Kancelarije za zajednice u uredu premijera, čiji direktor je bio iz redova Srpske liste, kao i dobijanja projekata iz Ministarstva za zajednice i povratak, a neki njegovi članovi su dobijali sredstva i pomoć u građevinskom materijalu od Kancelarije za Kosovo i Metohiju Republike Srbije“, tvrdi predsednik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“.

Kaže da je Vujičić sve to radio „iza leđa“ Crnoj Gori, ambasadi Crne Gore u Prištini i Upravi za Dijasporu.

„Sve se to kosilo i bilo u suprotnosti sa spoljnom politikom Crne Gore. Pa je čak davao sebi za pravo da daje saopštenja gde je u najgorem kontekstu pričao protiv predsednika C. Gore, ambasadora C. Gore na Kosovu, g. Dinose, kao i protiv Uprave za dijasporu i njenog direktora“, dodaje.

Verujemo da je i to rađeno sve po koalicionom dogovoru sa Srpskom listom i zvaničnim Beogradom

Na osnovu svega toga, zaključuje da predsednik Srbije nije mogao da „zloupotrebi prave Crnogorce na Kosovu“:

„Jer mu mi nikada nismo dali podršku i nikada sa Srpskom listom nismo sklapali aražmane i dogovore. On je mogao da iskoristi samo delić ‘Crnogoraca’ koju su zarad ličnih interesa, naneli ogromnu nemerljivu štetu crnogorskoj zajednici i državama – Crnoj Gori i Kosovu“, zaključuje Radulović.

Kaže da su „ovaj pokušaj“ Slobodana Vujičića – da „prikaže sebe kao žrtvu i dobrog Crnogorca svi prepoznali – kako na Kosovu tako i u Crnoj Gori“.

„On je za Crnogorce završena i istrošena priča“, zaključio je predsednik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.