Vujičić u pismu Vučiću: Umesto da ispunite obećanje, Crnogorce ste uvukli u klopku, a deceniju podržavate Tačija i Haradinaja

FOTO: Crnogorci podržali Srpsku listu 2019. godine, srpski oficir za vezu Dejan Pavićević na skupu koji su tri crnogorska udruženja organizovala/ Fejsbuk stranica Slobodan M. Vujičić

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan M. Vujičić, obratio se otvorenim pismom srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću u kojem ga je pozvao da ispuni obavezu koju su navodno u njegovo i u državno ime preuzeli potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić i oficir za vezu sa Prištinom Dejan Pavićević 2019. godine, nakon što ih je Vujičić sa svojim saradnicima podržao na tadašnjim kosovskim parlamentarnim izborima. Zauzvrat, kako Vujičić tvrdi, Crnogorcima je navodno obećana podrška s ciljem ustavnog priznanja ove zajednice na Kosovu, koja je do danas izostala.

„Kao državljani Srbije pozivamo Vas da nakon dve godine, konačno ispoštujete obaveze iz 2019. godine, koje su tokom parlamentarnih izbora na Kosovu u Vaše i ime države preuzeli oficir za vezu, Dejan Pavićević i potpredsjednik Srpske liste, Milan Radoičić“, naveo je Vujičić u otvorenom pismu srpskom predsedniku.

Crnogorci su podržali Srpsku listu na izborima, prema Vujičićevim navodima. On podseća na događaje iz oktobra 2019. godine, kada je na zajedničkom skupu u Gračanici, tada osnovan Savez Srba i Crnogoraca sa njim na čelu – od tri crnogorska udruženja. Na ovom skupu, ovi Crnogorci su javno podržali Srpsku listu i pozvali svoje članstvo da glasa za njih, dok im je srpski oficir za vezu, Dejan Pavićević, na istom skupu pružio podršku.

Pavićević o neraskidivoj vezi Srba i Crnogoraca

„Govorim iz srca, iz srca koje mi je puno zbog nekih reči koje je g. Vujičić govorio – da se ujedinimo oko vere i jezika. Postoji neka neraskidiva veza između Srba i Crnogoraca koju mnogi pokušavaju da prekinu, naročito taj jezički i verski. Ti ljudi koji pokušavaju da ubace te razdore i unište vezu između Srba i Crnogoraca, za mene su najveći nesoji, kao i svi nesoji koji su tamo snimali kojekakve spotove… Podrška Srpskoj listi nije samo politička podrška. To je i poruka, poruka jedinstva i poruka da smo zajedno. Verujte da Beograd i Srbija, Crnogorcima koji još uvek veruju u svoje pretke, u čojstvo i junaštvo i ono što Crna Gora zaista jeste, nikada neće okrenuti leđa. Kao što se štiti interes svakog Srbina, tako ćemo štititi i interese i svakog Crnogorca“, kazao je tada Pavićević.

Vujičić sada tvrdi da im je uoči izbora u oktobru 2019. godine, obećana podrška s ciljem ustavnog priznanja crnogorske zajednice na Kosovu.

Dogovor je bio da se navodno odmah po formiranju kosovske vlade 2019. godine, Srpska lista javno izjasni i podrže Strategiju za intergraciju i afirmaciju crnogorske zajednice – tj. za ustavno priznanje Kosova, tvrdi Vujičić.

„Zarad šire javnosti i istine, moramo Vas podsetiti da je Srpska lista te godine po prvi put osvojila 10 poslaničkih mandata u Skupštini Kosova, između ostalog, zahvaljujući i našoj podršci“, dodao je Vujičić u otvorenom pismu.

Međutim, dogovor navodno nije ispoštovan, čime je, kako ističe ugrožen položaj crnogorskog naroda na Kosovu i u Metohiji, tvrdi dalje.

Na žalost, dogovor niste ispoštovali, čime ste direktno ugrozili naš opstanak i sveukupni položaj na ovim prostorima

Zbog toga što su se „odazvali apelima“ predsednika Srbije i dali „značajan doprinos apsolutnoj pobedi Srpske liste“, Vujičić navodi i da:

„Naša organizacija i zajednica izgubile su sve unutar kosovskih institucija sa tendencijom većih gubitaka i stradanja“.

„Sa druge strane vi ste dobili sve, a umjesto zahvalnosti sa Vaše strane, mi smo dobili opstrukcije po pitanju implementacije ‘Strategije za afirmaciju i integraciju crnogorske zajednice’ kao i potpunu blokadu našeg ustavno pravnog priznanja koje, kao što znate, nije moguće bez podrške srpskih poslanika u Skupštini Kosova“, poručio je Vujičić dalje predsedniku Srbije.

Optužio je ujedno predsednika Srbije za zloupotrebu crnogorske zajednice, kao i da ih je „uvukao u klopku koja ima za cilj potpuno uništenje crnogorskog etničkog bića na Kosovu“.

Sa druge stane, tvrdi da predsednik Srbije deceniju unazad, „daje bezrezervnu podršku Tačiju, Haradinaju i Veseljiju“.

„Simptomatično je da ste nas zloupotrijebili i uvukli u klopku koja ima za cilj potpuno uništenje crnogorskog etničkog bića na Kosovu, dok recimo, deceniju unazad dajete bezrezervnu podršku Tačiju, Haradinaju i Veseljiju. Sva trojica su obavljali najviše državničke funkcije isključivo zahvaljujući glasovima Srpske liste u Skupštini Kosova“, zaključuje se u pismu.

U naknadnoj izjavi za KoSSev, Vujičić iznosi navode i da je Srpska lista, osim što ne podržava strategiju za afirmaciju i ustavno priznanje crnogorske zajednice, takođe bila protiv da se sačuva Razvojni centar Crnogoraca Kosova, te da su ujedno i „protiv sveobuhvatnog očuvanja kulturnog i sveukupnog identiteta jer neće da podrže ni jedan projekat te vrste“.

On se ovim povodom obratio i predsedniku Srpske liste, Goranu Rakiću, ali odgovor, navodno od njega nije nikada stigao.

Kaže ujedno da se Rakić navodno „požalio“ Milanu Radoičiću, koji je potpredsednik ove stranke.

„Milan me je posle zvao sa Rakićevog broja i rekao da više njemu ne pišem, iako je Rakić predsednik Srpske liste i ministar za povratak i zajednice“, tvrdi Vujičić.

Kada je reč o oficiru za vezu u Prištini, Dejanu Pavićeviću, Vujičić navodi da uprkos njegovim rečima na skupu ovog udruženja 2019. godine u Gračanici, kada su on i novoosnovani savez obećali podršku Srpskoj listi, on ih je ipak kasnije „samo obmanjivao“, ali i da se navodno, ovaj visoki srpski državni zvaničnik i „požalio da se plaši Milana (Radoičića)“.

Bez odgovora za sada

Uprkos celodnevnim pokušajima u utorak, do objavljivanja ove vesti, dan kasnije, nismo uspeli da dobijemo povratnu informaciju, odnosno potvrdu ili demantij bilo iz Srpske liste ili Beograda.

Sa oficirom za vezu Dejanom Pavićevićem, nismo uspeli da ostvarimo kontakt, zbog čega smo se obratili i službi za medije Kancelarije za KiM, ali odgovor nije još uvek stigao.

Ni predsednik Srpske liste i kosovski ministar, Goran Rakić, nam se nije javljao na telefon, niti odgovorio na pitanje upućeno pisanim putem, kao ni potpredsednik stranke, Milan Radoičić, kojeg smo kontaktirali na dva broja sa kojima raspolažemo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.