Radulović pismo o Trepči dostavio i Devenportu, najavljuje dostavljanje i SB

Nakon što je predstavnicima Evropskog parlamenta, Komisije i Saveta uputio pismo kojim upozorava da je usvajanjem kosovskog Zakona o Trepči konfiskovana imovina akcionara i prekršen jedan od osnovnih civilizacijskih principa – neprikosnovenost imovine, te da je počinjen opasan presedan za EU, predsednik opozicionog pokreta, Saša Radulović, juče je ovo pismo lično predao šefu Delegacije EU u Srbiji, Majklu Devenportu. Radulović je, podsetimo, tokom sednice Skupštine Srbije u utorak, upitao premijera Srbije, Aleksandra Vučića, da li je spreman da potpiše ovo pismo i da ga Vlada Srbije uputi svim zvaničnim kanalima. Ocenio je i da je prethodna odluka Vlade o poništavanju ovog zakona, odnosno, kako su naveli iz Beograda, "svih pravnih posledica akata i radnji privremenih institucija samouprave" u Prištini koji se odnose na pravni i faktički položaj kombinata "Trepča" – "pozorišna predstavu" i "izraz nemoći" Vlade Srbije. DJB najavljuje da će pismo uputiti i Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Kako se navodi iz ovog opozicionog pokreta, Radulović je ambasadoru Davenportu lično dostavio pismo zbog važnosti pitanja Trepče. Sa druge strane, dodaju, Devenport se zahvalio na ukazanim činjenicama o imovinskoj strukturi Trepče, kao i iznetim argumentima o, dodaje se, nelegalnoj odluci kosovske Skupštine kojom je ta imovina, uz kršenje osnovnih principa vladavine prava – konfiskovana.

DJB je ovo pismo u ponedeljak uputio predsednicima Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Evropskog saveta, Komesaru za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju, šefovima svih poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu, premijerima i predsednicima skupština, kao i ambasadorima svih zemalja članica EU.

Odluka kosovsked skupštine opasan presedan

U pismu se upozorava da je odluka kosovske Skupštine o konfiskaciji imovine rudnika opasan presedan po kome će, ako EU ne zaštiti principe na kojima i sama počiva, otvoriti mogućnost da, na primer, Turska konfiskuje rusku Sberbanku, Rusija norveški "Telenor" ili Srbija hrvatsku Ideu, ili nemački "Hemofarm". I to sve potpuno legitimno sa pozivom na zakon i "dobru praksu" u slučaju Trepče.

Radulović je o pismu i pitanju Trepče govorio i tokom ovonedeljne sednice Narodne skupštine Srbije, upitavši Premijera Srbije kada će zvaničnim kanalima uputiti demarš, odnosno pismo svim evropskim institucijama da se zaštite imovinska prava na Kosovu.

Odluka Vlade Srbije o poništenju pozorišna predstava i izraz nemoći

On se istovremeno osvrnuo na raniju odluku Vlade Srbije o poništavanju posledica kosovskog Zakona o Trepči, ocenivši da ona zvuči smešno:

"Ovo zaista zvuči malo smešno, znajući da Vlade ne mogu da poništavaju odluke Skupštine. A drugo, Vlada Republike Srbije valjda ne priznaje Republiku Kosovo i njenu Skupštinu."

On je potom, nešto kasnije, tokom konferencije za medije, ocenio i da je ova odluka Vlade Srbije zapravo "pozorišna predstava".

"Ovo predstavlja jednu pozorišnu predstavu i izraz nemoći, jer nemaju nijedan odgovor kako da se postave u skladu sa ovim pitanjem," naveo je Radulović pred novinarima, najavivši da njegov pokret priprema pismo koje će biti upućeno SB UN-a, Kontakt grupi i stalnim članicama SB-a, u kojem će se pozvati i na povelju UN-a o ljudskim pravima.

Zakon o Trepči, kojim Vlada Kosova postaje vlasnik 80 odsto ovog Kombinata, usvojen je 7. oktobra u Skupštini Kosova. Četiri dana kasnije Vlada Srbije donela je odluku o poništenju ovog zakona, to jest, "svih pravnih posledica akata i radnji" kosovskih institucija, ali ne i da izađe sa pitanjem Trepče pred SB UN, što je bio predlog direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića. Ustavni sud Kosova je, u međuvremenu, ovaj zakon proglasio ustavnim, kosovski predsednik Hašim Tači ga je i potpisao. Specijalna komora Vrhovnog suda Kosova zatražila je, potom, da se ovaj zakon poništi, ali iz kancelarije kosovskog premijera su istakli da će status zakona ostati nepromenjen, a prema najnovijim natpisima u prištinskim medijima, ovaj zahtev Vrhovnog suda može i da bude odbijen.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.