Odobren povratak 90 lica u Severnu Mitrovicu, Đakovicu i Prizren

"Odobren je" povratak 16 porodica, odnosno 90 lica u Severnu Mitrovicu, Prizren i Đakovicu, saopšteno je iz kosovskog ministarstva za zajednice i povratak. Povratak je odobrila Radna grupa projekta "Jačanje mogućnosti za postizanje trajnih rešenja za raseljene", tokom sastanka koji su juče organizovali ovo ministarstvo i  Danski savet za izbeglice. Detalji o tome kada će povratak započeti, koliko porodica će se po opštini vratiti, te da li se radi o povratku lica albanske ili srpske nacionalnosti – nisu saopšteni.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, koji je i predsedavao radnom grupom, tokom sastanka je rekao da će se, kako u ovoj, tako i u narednoj godini – nastaviti sa obezbeđivanjem svih neophodnih preduslova kako bi proces povratka, na Kosovu tekao nesmetano, naglasivši da pitanje povratka treba rešiti u što kraćem roku.

Tokom sastanka, takođe, rečeno je da Ministarstvo za zajednice i povratak, uprkos trenutnoj političkoj situaciji – nastavlja da realizuje započete projekte, kao i to da će u narednom periodu nastojati da obezbedi neophodna sredstva za nove projekte koji bi podstakli proces povratka u svim sredinama na Kosovu.

Jevtić se, istovremeno, zahvalio svim, navodi se, međunarodnim partnerima koji pomažu proces povratka – ambasadi Velike Britanije, Danskom savetu za izbeglice, UNHCR-u, kao i svima ostalima koji u procesu učestvuju. 

Formiranjem radne grupe za Brđane, formirane su i grupe za povratak u Svinjare i Mušutište. Za sada nema detalja o povratku u Sviranje, a povratku Srba u Mušutište, iako je ono odobreno, protive se lokalni Albanci, ali i sama SO Suva Reka koja je usvojila i deklaraciju protiv njihovog povratka. 

Zbog povratka raseljenih u Severnu Mitrovicu, tačnije Albanca u naselje Brđani, juna prošle godine, formirana je i posebna Radna grupa Međuministarske komisije za povratak kosovske vlade, a nakon što su albanske porodice, u više navrata, pokušale da započnu izgradnju kuća u Brđanima. Uprkos formiranoj Međuministarskoj komisiji i Radnoj grupi, koje su nadležne za rešavanje pitanja povratka, kao i izdatoj zabrani inspekcije opštine Severna Mitrovica, jedan od Albanaca je krajem juna 2015. godine pokušao da nastavi sa radovima na raščišćavanju terena i izgradnji kuće. Radovi su obustavljeni, a potom, ponovo najavljeni novembra.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.