Radovanu Radiću određen jednomesečni pritvor

Juče uhapšenom Radovanu Radiću danas je određen jednomesečni pritvor. Međunarodni pretpretresni sudija u Osnovnom sudu u Mitrovici  usvojio je dva zahteva tužilaštva i odredio mesec dana pritvora tridesetdvogodišnjoj osobi, saopštio je večeras EULEX, ne potvrđujući identitet osobe.

Za Radovanom Radićem izdata je Interpolova poternica, a uhapsili su ga pripadnici Operativne grupe za Mitrovicu i EULEX policije u Zupču, iako ga u prethodnoj operaciji pretresa njegove kuće koju su su ove snage izvele 34 sata pre samog hapšenja, nisu pronašli. O samom hapšenju nije navedeno više detalja.

Akcija pretresa kuće Radovana Radića bila je povod za novu napetost u opštini Zubin Potok, kao i na čitavom Severu Kosova i pokrenula je verbalne uzajamne optužbe između EULEX-a i političkog rukovodstva na Severu Kosova. Nakon Radićevog hapšenja, nezadovoljni građani Zupča i Zubinog potoka su juče oko 13 časova postavili barikadu od peska na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Ribariće, kod mesta Zupče, ali je ona nekoliko sati kasnije uklonjena skiperom koji je stigao iz pravca Zubinog Potoka. Policijske i KFOR snage koje su bile prisutne tokom postavljanja barikade nisu reagovale.

Tenzije su se unekoliko smirile nakon sinoćnjeg sastanka četiri srpska gradonačelnika sa predstavnicima EULEX-a. Okupljenim novinarima, ovi srpski predstavnici su nakon sastanka rekli da su od Euleksa zatražili da prestane sa privođenjem Srba dok srpske sudije i tužioci ne budu uključene u kosovski pravosudni sistem, da se intenziviraju kontakti sa EULEX-om, ali i da se osigura bezbednost Radovana Radića, te da u što kraćem roku bude prebačen u pritvorsku jedinicu u Severnoj Mitrovici.

Radovan Radić se tereti za ubistvo policajca Kosovske policije, Envera Zimberija, koje je izvršeno 26. jula 2011. godine, kao i na napad na konvoj Kosovske policije u kojem je Zumberi putovao kada je ubijen.U odvojenom slučaju, on se sumnjiči i za krivično delo omogućavanje bekstva lica lišenog slobode.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.