Radoičić negirao krivicu; Tužilaštvo: Od januara nabavljao oružje iz BiH i dopremao ga na KiM

FOTO: Blic

Vest je ažurirana

Milan Radoičić negirao je danas da je izvršio krivična dela koja mu se stavljaju na teret, a u pitanju su: udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti, saopštilo je Više tužilaštvo u Beogradu. Njegov advokat, sa druge strane, tvrdi da Radoičić nije negirao činjenično stanje, odnosno da ga je „apsolutno potvrdio“, ali da je negirao da to ima veze sa krivičnim delima koja mu se stavljaju na teret.

Radoičić je u poslepodnevnim satima, kako je prethodno saopštio MUP, priveden u Više javno tužilaštvo u Beogradu, a u njegovom stanu i ostalim prostorijama – izvršen je pretres.

Više tužilaštvo u Beogradu sada potvrđuje da je Radoičić (45) danas saslušan.

„Saslušan je zbog sumnje da je sa, za sada, više nepoznatih lica, izvršio krivična dela ‘Udruživanje radi vršenja krivičnih dela’, ‘Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija’ i ‘Teška dela protiv opšte sigurnosti’.

Iz Tužilaštva kažu da se on tereti da je u periodu od devet meseci ove godine, nabavljao oružje iz Bosne i Hercegovine, koje je potom prenosio i skladištio na Kosovu, da bi na kraju 24. septembra svojim radnjama ljude u selu Banjska doveo u opasnost.

„Prema naredbi o sprovođenju istrage, Radoičić tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, Federacija BIH, koje mu je isporučivano na teritoriji Grada Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin, a koje je potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokcijama na teritoriji Kosova i Metohije, gde ih je skrivao u napuštenim objektima i šumama, pa je kao kolovođa grupe sa više NN lica, zajedničkim delovanjem i opšte opasnom radnjom 24. septembra izazvao opasnost za život ljudi u mestu Banjska na teritoriji AP KiM“.

Krivična dela koja mu se stavljaju na teret, Radoičić je negirao, ali je tužilaštvo predložilo sudiji da mu se odredi pritvor i to zbog „opasnosti od bekstva“.

Iz Višeg tužilaštva u Beogradu napominju da je naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno više, za sada, nepoznatih lica:

„Kojima se na teret stavlja krivično delo  – teška dela protiv opšte sigurnosti“.

Petronijević: Nije negirao činjenično snanje, ali jeste da to ima veze sa krivičnim delima

Nakon tužilaštva, medijima se obratio i advokat Milana Radoičića, Goran Petronijević.

On je potvrdio da je Radoičić priveden od strane policijskih službenika, a potom doveden u prostorije Višeg javnog tužilaštva, gde je i dao izjavu.

Naznačio je da je tužilaštvo predložilo određivanje mere pritvora, o čemu će, nakon novog saslušanja, doneti odluku Sudija za prethodni postupak.

Kaže da je prethodno potrebno da sudija prouči spise, te da će ga posle pozvati.

Radočić je i dalje u zgradi tužilaštva, odnosno, kako Petronijević navodi, „u nadležnosti službenih lica Ministarstva pravde“.

Govoreći o jutrošnjem pretresu, Petronijević je kazao da je on izvršen u stanu Radoičića u Beogradu u jutarnjim satima, te da je „trajao malo duže“.

Naznačio je da ništa u stanu nije pronađeno što bi bilo od značaja za Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Od Radoičića je privremeno oduzeto oružje za koje ima dozvolu“, kazao je.

Petronijević je i danas kazao da smatra da nema osnova za vođenje postupka ili bilo čega protiv njegovog klijenta.

„Bez obzira na procesnu korektnost, materijalno pravno gledano, nema nijedan dokaz, osim novinskih članaka i snimaka, za sve što se njemu stavlja na teret. Malo apsurdno, ali šta da radimo. Shvatam da je ovo deo pritiska i nekih stvari koje su van krivično-pravne prirode“, naglasio je.

Petronijević je takođe potvrdio navode tužilaštva – da je Radoičić negirao izvršenje krivičnih dela.

„On je negirao da je izvršio krivična dela, ali do tančina je objasnio šta je uradio. Nije negirao činjenično stanje, apsolutno ga je potvrdio, ali negira da to ima veze sa krivičnim delima koja mu se stavljaju na teret. Objasnio je svoje motive“, kazao je.

Petronijević je takođe preneo medijima šta je Radoičić kazao u vezi sa ubistvom pripadnika Kosovske policije.

Reč je o istim navodima koje je prethodno u više navrata iznosio srpski predsednik, odnosno da je prilikom postavljanja kamiona – barikada, preko mosta u Banjskoj, korišćen eksploziv s ciljem odvraćanja i zaustave mašina kojima bi se pokušalo njihovo uklanjanje.

„Oni (policajci) su se peli po kamionu, ulazili unutra, izlazili i onda je došlo do eksplozije“, objasnio je.

A kada je reč o navodima tužilaštva – da je Radoičić još od januara nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva iz Tuzle, isporučivao ih na teritoriju Beograda, a potom skladištio na teritoriji Kosova, Petronijević navodi da je to sastavni deo izjave njegovog klijenta.

Radoičića su kosovske vlasti, dan nakon sukoba u selu Banjska u opštini Zvečan – označile kao jednog od vođe naoružane i uniformisane grupe koja je izvršila napad na Kosovsku policiju, odnosno, kako to Priština vidi – teroristički napad.

Preko svog advokata, Radoičić je i preuzeo odgovornost za dešavanja u Banjskoj, odnosno da je sam organizovao, odnosno lično obavio logističke pripreme – „za odbranu naroda od okupatora“. Istog dana uputio je i poruku, da za njegov plan niko, pa ni država Srbija, nije znao.

Uoči hapšenja Radoičića predsednik Srbije je, na pitanje o tome, da li će on snositi odgovornost – kazao da će Tužilaštvo da uradi svoje.

„Srbija će naravno pozvati na odgovornost sve ljude koji su počinili krivična dela ako se nađu na našoj teritoriji“, kazao je Vučić.

Za to vreme Radoičića traži i Priština, ali i sve ostale koji su u napadu u Banjskoj učestvovali.

Štaviše, kako je danas potvrdila kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju, Sud u Prištini uputiće zahtev da se za Milanom Radoičićem raspiše međunarodna poternica.

Pročitajte još:

Hil: Povlačenje trupa i hapšenje Radoičića dobar korak, potrebno političko rešenje

Priveden Milan Radoičić

Hadžiju: Čekamo da Sud zvanično zatraži međunarodnu poternicu za Radoičićem, trebalo bi da mu se sudi na Kosovu


O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.