Radnici NP "Šar Planina" traže svoja prava

Izvor: RTK 2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Radnici Nacionalnog parka „Šar planina“ okupljanjem u Štrpcu izrazili nezadovoljstvo zbog svog pravnog statusa i mere pritvora koja im je izrečena.

Od 7. oktobra, nakon što je policija Kosova privela radnike Nacionalnog parka „Šar planina“, vrata ovog javnog preduzeća su zatvorena. Radnicima su kosovske vlasti strogo zabranile da nastave sa radom, a optužnice su podignute protiv njih 26, od kojih se četvoro nalazi u kućnom pritvoru, a dvoje ima obavezu da se javlja policiji. Problemi zaposlenih datiraju mnogo pre ovog privođenja, ali se nakon toga strah za egzistenciju povećao. Danas su se radnici okupili u Štrpcu da putem medija izraze svoje nezadovoljstvo i poruče da njihove kolege, kojima pritvor ističe 5. novembra, treba da budu oslobođene.

Kosovska Skupština usvojila je 2012. godine poseban zakon kojim se osniva i reguliše rad Nacionalnog parka „Šari“ sa sedištem u Prizrenu. Radnici Nacionalnog parka Šar planina na Brezovici, koji od 1993. postoji po zakonu Srbije, tvrde da je uprava ovog javnog preduzeća od njih krila da je kosovska inspekcija još od 2012. godine dolazila. Tri godine kasnije, katanac je stavljen, a radnici privedeni.

Suština optužnice je u tome da se nacionalni park Šar planina, koji funkcioniše po srpskom sistemu, vodi kao paralelna i ilegalna organizacija, kaže Milovan Filipović, pravnik u NP "Šar planina.

"Nije mesto ovde krivičnom postupku od strane kosovske vlasti, ja ću to reći na sudu, zato što je ovde reč o tome da smo mi optuženi što radimo na crno. Dakle, ne zato što radimo protivno zakonu, jer kosovski i srpski zakon su isti po tom pitanju i ono što je zakonito po srpskom zakonu, to je zakonito i po kosovskom zakonu kada je u pitanju seča šume," rekao je Filipović.

Kažu da dok ih kosovske vlasti gone, Vlada Srbije ne izvršava sudske presude o kosovskom dodatku, niti primenjuje član 117. Zakona o radu koji predviđa da u ovakvim vanrednim okolnostima, kada im je zabranjeno da rade, treba da imaju pravo na zaradu.

"Mi smo faktički oružjem proterani sa radnih mesta i nemamo mogućnost da se vratimo na posao, jer bismo doveli u pitanje svoju ličnu bezbednost, oni bi nas pohapsili i ponovo odveli u pritvor i ovog puta sigurno zadržali u pritvoru i sigurno izrekli stroge zatvorske kazne," dodaje Filipović.

Zarade nisu bile redovne ni ranije.

"Od 2000. godine radim u NP „Šar planina“. Nikada za ovih 16 godina mi nismo redovno primali platu. To je bilo od tri do šest meseci, pa i do godinu dana. Što je najgore, imamo pare na žiro računu u Komercijalnoj banci. Dajte neka to reši vlada Srbije i vlada Kosova, a mi da krenemo sa radom, to nas interesuje. Oni neka se dogovaraju dalje, a mi da primamo plate," kaže jedan od radnika Srećko Lekić.

Od Ministarstva životne sredine Srbije su tražili rešenje slično onom koje je primenjeno u slučaju radnika Srbija šuma, da ne rade, ali primaju plate. Otpremnine za njih nisu prihvatljive, a tvrde da im je u Uroševcu, kada su privođeni, rečeno da mogu da pređu da rade u Nacionalnom parku „Šari“, koji funkcioniše po kosovskom sistemu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.