Radio Goraždevac: KFOR pitao lokalno stanovništvo – da li bi bilo dobro da V. Dečane obezbeđuje KP

Pripadnici britanskog KFOR-a posetili su danas Goraždevac gde su lokalnom stanovništvu postavljali pitanja u vezi sa bezbednošću manastira Visoki Dečani, piše danas Radio Goraždevac.

„Došlo je desetak vojnika, civilnim automobilima. Pitali su nas za mišljenje o tome da li bi bilo dobro da manastir umesto KFOR-a obezbeđuje Policija Kosova, o izgradnji puta oko manastira i drugim pitanjima vezanim za manastir Visoki Dečani“, rekao je jedan od stanovnika za Radio Goraždevac.

Meštanin Goraždevca je naglasio da su gotovo svi odgovorili negativno i naveo da ovdašnji Srbi nemaju poverenja u Kosovsku policiju.

„Pre samo nekoliko godina više od pedeset mladih, obrazovanih ljudi, konkurisalo je za prijem u policiju ali ni jedan nije primljen. Treba li veći razlog da ne verujemo u policiju koja nije multietnička?“, upitao je ovaj stanovnik.

Radio Goraždevac se ovim povodom obratio glavnoj komandi KFOR-a, ali odgovor do objavljivanja vesti im nije stigao.

KoSSev portal takođe je pokušao da stupi u kontakt sa predstavnicima KFOR-a. U telefonskom razgovoru sa portparolom ove misije, Antoniom Minutelom, rečeno nam je da se obratimo pisanim putem, te da će nam uskoro odgovoriti. Međutim, do objavljivanja vesti odgovor nije stigao.

O anketi KFOR-a ili prenosu nadležnosti obezbeđivanja manastira na Kosovsku policiju, nije obaveštena ni Eparhija raško-prizrenska, potvrdio je iguman ovog manastira otac Sava Janjić.

“Svima je poznata teška situacija u kojoj manastir živi već 22 godine, izložen oružanim napadima i institucionalnim pritiscima od strane kosovskih institucija koje ne poštuju ni zakone, ni sudske odluke sopstvenih sudova. Posebno začuđuje da KFOR prethodno o ovim pitanjima nije pitao za mišljenje ni našu Eparhiju, ni manastir Visoki Dečani, koji su ovih dana zatražili dodatnu zaštitu nakon najnovijih pretnji i incidenata. Ovakve ankete u našem narodu doživljavaju se kao svojevrsan pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja”, rekao je za Radio Goraždevac iguman manastira arhimandrit Sava.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.