Radić i Vlašković nisu krivi ni po jednoj tački optužnice!

Radovan Radić i Milovan Vlašković iz Zubinog Potoka nisu krivi za ubistvo ROSU policajca, Envera Zumberija, kao ni za ostalih šest dela koja su im se stavljala na teret, presudilo je danas međunarodno sudsko veće, koje su činili EULEX-ove sudije – Paolo Tekseira, Franciska Feris i Nuno Madereira, u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici. Kako je sudsko veće donelo presudu u korist okrivljenih mladića, Radovan Radić, danas će, posle godinu dana koliko je proveo u pritvoru, čekajući na suđenje i tokom samog procesa, biti pušten. On je, kako kaže njegov brnilac, presrećan i njemu će ovo biti prilika da bude sa najdražima.  Današnji sudski proces koji se i završio je, međutim, samo jedan od tri sudska procesa u kojima se sudi okrivljenima za ubistvo Envera Zumberija, a podignuta je još jedna optužnica. 

Radić i Vlašković su se teretili za niz krivičnih dela. Pored teškog ubistva, oni su se teretili i za pokušaj teškog ubistva još dva pripadnika ROSU policajca – Bekima Malićija i Dritona Pecija, neovlašćeno vlasništvo, kontrolu, posedovanje, ili upotrebu oružja, ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, ugrožavanje javnog saobraćaja, izazivanje opšte opasnosti i učestvovanje u masi koja vrši krivično delo. 

Sud je, međutim, danas presudio u njihovu korist, a kako je predsedavajući suda – Paolo Tekseira, objasnio, ni za jedno delo nije dokazano "van svake sumnje" da se Radić i Vlašković "26. jula 2011. godine, između 13.30 i 14.15 časova" bili "u oblasti koja se nalazi između sela Varage i sela Zupče u opštini Zubin Potok".

Pročitajte još:

Suđenje za ubistvo Envera Zumberija počinje 9. decembra

Smena komandira KP-a na Severu? Sever protestuje


Za ubistvo Zumberija se tereti više lica u više slučaja; jedna optužnica podignuta

"Za ovo krivično delo – ubistvo policajca specijalne policije Kosova, Envera Zumberija, vodi se postupak protiv više ljudi. Bilo je predloga da se ti postupci spoje sa ovim postupkom koji je danas završen, ali sud je te postupke odbio. U jednom drugom predmetu koji se vodi, takođe su okrivljena dva lica, a suđenje nije počelo, ali je optužnica podignuta i ja očekujem da će suđenje tu početi vrlo brzo. I postoji još jedan treći postupak sa drugim okrivljenim licima koji je trenutno u fazi istrage," rekao je Vlajić danas novinarima. 

Jedan od branilaca Radovana Radića, advokat Nebojša Vlajić, ocenio je današnju oslobađajuću presudu dvojici Srba kao pobedu pravde na KiM-u, dodajući da je srećan što su uspeli da se oslobode lažnih optužbi.

"Ovo je pobeda pravde na Kosovu i ovo je pobeda dvojice malih ljudi koji su uspeli da dokažu da nemaju nikakve veze sa teškim zločinom za koje su optuženi. Na žalost, oni nisu jedini koji su na Kosovu u takvoj situaciji, ali sam vrlo srećan zbog toga što su uspeli da se oslobode tih lažnih optužbi," rekao je Vlajić. 

On je, međutim, dodao i da je njegov branjenik proveo godinu dana u pritvoru čekajući na današnju presudu, ali i da je "srećom sud bio sastavljen od iskusnih sudija."

"Ponovo se postavlja pitanje kako radi EULEX-ovo tužilaštvo na Kosovu i šta je za njih dovoljno da bi neosnovano i neopravdano, na osnovu lažnih otužbi, ovako dugo držali ljude u pritvoru. Jedan od okrivljenih čitavu godinu dana proveo je u pritvoru dok je dokazao ono što smo tvrdili od početka – da nema nikakvih dokaza i da on nije učinio to za šta je optužen. Srećom, sud je bio sastavljen od iskusnih sudija internacionalaca koji su pravilno ocenili dokaze i doneli odluku koja je jedina bila moguća," rekao je advokat Vlajić. 

Radićev advokat je i objasnio da je njegov branjenik presrećan i da se potvrdilo da je nevin: 

"On je presrećan. Potvrdilo se ono što je govorio od početka. Hoću da kažem da se radi o mladom čoveku, koji je stupio u brak samo nekoliko meseci pre nego što je uhapšen prošle godine i za njega će ovo biti prilika da ponovo bude sa svojim najdražim."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.