Gajić: Rada Trajković oslobođena optužbi načelnika Uprave BIA za uvredu

Rada Trajković
FOTO: KoSSev

Jedno televizijsko gostovanje Rade Trajković u kojem je govorila o ubistvu Olivera Ivanovića poslužilo je kao osnov za podizanje dve tužbe – zbog povrede ugleda i časti, odnosno uvrede. Prva – koju je podigao Milan Radoičić odbijena je još avgusta meseca, a sada je Osnovni sud u Beogradu odbio i drugu – čiji je autor načelnik Uprave BIA-e, Bojan Dimić.

Advokat Rade Trajković, Vladimir Gajić, potvrdio je za KoSSev da je juče završen sudski proces pred Drugim Osnovnim sudom u Beogradu po tužbi Bojana Dimića.

Strane su iznele završne reči, a potom je objavljena presuda u kojoj je stajalo da se Rada Trajković oslobađa optužbi, kazao je Gajić.

Dimić je tužio Trajković zbog navodnog izvršenja krivičnog dela uvrede tokom gostovanja u emisiji „Utisak nedelje“ 2. juna 2019.

Trajković je tada, govorila o ubistvu Olivera Ivanovića, prijavljivanju pretnji od strane Olivera srpkim institucija, kao i o spotu koji je puštan na televiziji „Pink“ pre ovog ubistva, a u kome je Ivanović prikazan kao izdajnik.

„To su morale da rade srpske bezbedonosne službe ili mafija, ako je tako sofisticirana i poseduje takvu tehniku. Bojim se da na Kosovu, posmatrajući tu grupu kako funkcioniše, kako sarađuje… Imala je bliske veze, recimo šef DB-a ili BIA-e, kako se zove to sada, neki Dimić, on je bio stalno sa tim Radoičićem. Gotovo mislim da su oni imenovali ljude u sistemu srpskom, pomagali kod izbora. I posle nekog vremena, normalno, imamo ubijenog Olivera“, deo je onoga što je Trajković rekla u „Utisku nedelje“.

Govoreći o samoj tužbi Dimića, advokat Rade Trajković ocenjuje da je njegova klijentkinja povezala sa Radoičićem, te da je „zaključila da je moguće da je služba, po njenom uverenju, bila umešana u ubistvo Olivera Ivanovića ili zataškivanje ubistva“.

Međutim, Gajić podcrtava da Trajković nije direktno pomenula Dimića u smislu da je on bio umešan u bilo šta.

Gajić kaže i da u njenoj izjavi nema elementa krivičnog dela, te da je isto to juče utvrdio Drugi osnovni sud u Beogradu.

„Sud je naveo da je Trajković javna ličnost, da ima pravo da postavlja javno pitanja, da je to u interesu demokratskog društva, da ima rasprave o toj stvari. Ja sam u završnoj reči podsetio da je predsednik Vučić, nakon ubistva Olivera Ivanovića, rekao da će slučaj biti rešen za dve nedelje, a da je na današnji dan prošlo skoro 1.300 dana te da se to nije dogodilo i da je to jedna stvar o kojoj mora da se raspravlja, s obzirom na to da je to još uvek ostala nepoznata činjenica“, kazao je Gajić.

Sada se čeka obrazloženje presude Drugog Osnovnog suda u Beogradu, nakon čega Gajić očekuje da će odbrana Dimića uputi žalbu.

Sa druge strane, Gajić dodaje da se Dimić ranije vrlo često viđao na Severu Kosova sa Milanom Radoičićem i odsedao kod njega u hotelu.

„Tu ima čitav niz indicija koje upućuju na to da se Dimić nije sa njim privatno družio već da postoje neke mnogo ozbiljnije stvari“, poručio je.

Trajković je ranije ove godine izašla iz još jednog sudskog postupka kao pobednik.

Nju je tužio potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, zbog toga što je u javnosti govorila da sumnja da je umešan u Ivanovićevo ubistvo i da je vođa mafije na Severu Kosova.

Radoičić je podneo tužbu Višem sudu u Beogradu avgusta 2019. godine zbog navodne povrede ugleda i časti i zatražio odštetu od pet miliona dinara. Međutim, tužba je odbijena kao neosnovana.

Gajić je potvrdio za KoSSev da je odbrana Milana Radoičića u međuvremenu podnela žalbu Apelacionom sudu, te da ne očekuje da će drugostepeni sud odlučiti o ovom slučaju pre kraja godine.

Pročitajte još:

Milan Radoičić tužio Radu Trajković za „povredu ugleda i časti“

Radoičić posle suočavanja sa Trajković: Kad uđem u restoran, ljudi se pogurkuju i pokazuju očima na menePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.