Putin Vučiću: Stav Rusije o kosovskom pitanju principijelan i nije podložan aktuelnoj političkoj situaciji

FOTO: Kremlj

Odnosi Srbije i Ruske federacije se razvijaju u svim pravcima, a očekuje se i dogovor oko isporuke ruskog gasa Srbiji, ocenio je Putin. Što se Kosova tiče, Rusija podržava stav Srbije. Odnosi Srbije i Rusije su sada „na najvišem nivou u istoriji“, tvrdi Vučić. 

„Nismo se videli dugo – u junu, prema mom mišljenju, 2020. sastali smo se u Moskvi. Nagomilalo se mnogo pitanja, ali i pored poteškoća povezanih sa pandemijom koronavirusa, naši odnosi ne samo da su održani na svim nivoima, već su se i razvijali – razvijaju se u svim pravcima. To se prvenstveno odnosi, naravno, na privredu. Ako je u 2020. godini pandemije, naša trgovina pala za više od 17 odsto, onda je ove godine porasla za preko 20 odsto i to za samo devet meseci ove godine. To znači da ne samo da ćemo prevazići recesiju iz 2020, već ćemo povećati obim trgovine“, kazao je ruski predsednik, saopštio je Kremlj.

Putin je kazao i da se razvijaju uzajamni odnosi i između dve vlade, potvrđujući i dolazak Ane Brnabić u decembru.

Pohvalio je saradnju u pandemiji, ne samo kada je u pitanju isporuka Sputnjika Srbiji, već i početak same proizvodnje u Beogradu, što je važno ne samo za Srbiju, već i za region.

U humanitarnoj sferi se takođe razvija saradnja, Putin nije propustio priliku ni da to posebno istakne danas. Naveo je primere studiranja studenata iz Srbije na različitim univerzitetima u Rusiji, a zahvalio se Vučiću i na, kako je kazao, podršci ruskom jeziku u srpskim školama.

O gasu

„Znam da ste posebno zabrinuti zbog nekih pitanja. To je zbog činjenice da se završava ugovor o snabdevanju Srbije prirodnim gasom. Mislim da ćemo se dogovoriti, poručiti privrednim subjektima da ovaj posao završe do kraja, u svakom slučaju naći ćemo rešenje koje će sigurno biti prihvatljivo našim srpskim prijateljima“, kazao je Putin.

Putin je takođe izlistao vojnu saradnju kao potvrdu dobrih odnosa.

„Redovno sprovodimo zajedničke vežbe i razvijamo ovu interakciju preko bezbednosnih agencija, ministarstava odbrane i generalštabova. Ovo takođe nesumnjivo koristi dvema državama. Vaša vojska se obučava na našim univerzitetima“, podsetio je.

Podsetio je i na ono što Ruska federacija ponavlja od ’99 kada je u pitanju rešavanje kosovskog pitanja – „principijelan stav“ da podržavaju Srbiju, ali da on „nije podložan aktuelnoj političkoj situaciji“.

„Što se tiče naših napora i zajedničkih koraka u međunarodnoj areni, uključujući i oko kosovskog rešenja, vi znate da je naš stav principijelne prirode, nije podložan aktuelnoj političkoj situaciji. Podržavamo vaš stav o kosovskom rešenju. I nadam se da će se situacija na kraju razviti na način koji će zadovoljiti interese svih ljudi koji žive u regionu“, kazao je danas ruski predsednik.

Inače, ranije su ruski zvaničnici isticali da se taj principijelan stav ogleda u podršci rezoluciji 1244, ali i tome da će se Srbija podržati u tome „šta god ona bude odlučila“.

O izborima

„Uskoro vas očekuju izbori na proleće, u aprilu, i želim da vam se zahvalim na pažnji i ličnoj pažnji koju posvećujete razvoju rusko-srpskih odnosa i nadam se da će to ceniti i birači u Srbiji. Želim vam puno uspeha na ovim izborima“.

Vučić: Odnosi Rusije i Srbije sada na najvišem nivou u istoriji

„Hvala, dragi predsedniče i dragi prijatelju“, ovim se rečima Vučić obratio ruskom predsedniku, ponavljajući ono što je i u Beogradu govorio:

„Veoma sam srećan što te vidim. Uprkos – kao što ste već rekli – pandemiji korona virusa, našli ste vremena za naš sastanak – ovo je veoma važan, za mene najvažniji sastanak“.

Mnogo smo toga uradili zajedno u prošlosti. I dalje vas čekamo u crkvi Sv. Save u Beogradu, koju smo zajedno napravili.

On je srpsko-ruske odnose ocenio kao „najvišim u istoriji“, potvrđujući da se razvijaju u svim oblastima.

„Kao što znate, mi smo strateški partneri i Srbija to smatra svojom privilegijom“, obrazložio je srpski predsednik.

U više navrata se zahvalio tokom svog obraćanja Putinu na podršci Srbiji, uključujući podršku i njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

„Kao što već znate, u našem regionu svedoci smo porasta provokacija i tenzija, posebno na teritoriji Kosova i Metohije. Još jednom vam se zahvaljujem na podršci u međunarodnim organizacijama“.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, boravi u jednodnevnoj poseti Rusiji. Vučić je u više navrata pred odlazak naglasio da je reč o izuzetno važnom susretu za Srbiju, ističući kao najvažniju temu razgovora budući dugoročni ugovor sa Rusijom o isporuci gasa. Nije krio da će čak i moliti Putina za najpovoljniju cenu tog energenta, jer od nje zavisi i dalji privredni razvoj Srbije.

U ovim trenucima, Vučić daje intervju TV Pink nakon svog susreta sa Putinom. Nije bilo zajedničkog obraćanja medijima.

Vučić je Goci Uzelac kazao da su „dugo razgovarali“ o pitanju Kosova i Metohije. „O nepostojanju želje kod Albanaca za realnim dijalogom, poslednjim događajima na Severu, svemu što se očekuje, o svim spoljnjim faktorima koji postoje, kako i na koji način neki međunarodni faktori posmatraju Srbiju, u celom regionu. Pažljivo smo razgovarali o tome i vrlo detaljno i temeljno“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.