Put do dijaloga Beograda i Prištine preko železničkog druma i avio leta?

Vučić Grenel
FOTO: N1/Printscreen

Da li je Vašington preuzeo kontrolu nad dijalogom Beograda i Prištine, barem nad tehničkim dijalogom? Nakon letova, žele da povežu Beograd i Prištinu i železničkim i drumskim putem. Analitičari ističu da Brisel i Vašington imaju iste ideje, ali napominju da je nejasno da li rade zajedno.

Više od godinu dana nema nikakvog napretka u političkom dijalogu Beograda i Prištine, pa je Vašington rešio da sve karte baci na infrastrukturno povezivanje. Nakon najave uspostavljanja letova, sada se ide i nekoliko koraka dalje. Ričard Grenel, izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa najavio je za ponedeljak u Berlinu sastanak ekspertskih timova kako bi se povezali i železnički i drumski saobraćaj.

Da li to znači da je Vašington preuzeo od Brisela tehnički dijalog? I da li se tim razgovorima otvaraju vrata i političkom dijalogu? U Beogradu bez preciznog odgovora, ali napominju da jača uloga Amerike.

„Oni nesumnjivo žele da vode igru i ostvare rezultate, ali mislim da neće pokušati da izguraju EU, žele samo da budu ti koji će upravljati procesom“, kaže predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun.

A proces, kako je rekao Grenel, treba da ide i ka obnovi dijaloga na najvišem nivou. Kada, nije poznato.

„Mislim da je administraciji Donalda Trampa potpuno jasno da je kosmetsko pitanje kompleksno i da ne može da se reši brzo, da su to shvatili i da je prag njihovih očekivanja za ovu godinu snižen. Nisu postavili rokove za političko rešenje, ne nameću ga, ali žele da se razgovara“, naglašava Drecun.

Do sada su se razgovori o tehničkim pitanjima vodili u Briselu, pod okom EU. Sada su prešli u Brisel, što je po rečima urednice portala Crno beli svet, posebno interesantno.

„S obzirom na to da smo mogli da čujemo negde različite stavove konačnog rešenja Nemačke i SAD, da li to znači da je sada potpuno isključena ideja razgraničenja – videćemo“, kaže Sanja Sovrlić.

Umesto razgraničenja, prešlo se na teme koje spajaju. Prema rečima dopisnika Bete iz Brisela, sada se ide na pitanja oko kojih kod svih postoji zajednički interes

„Ako imamo dobre puteve, železničku i avio vezu između Srbije i Kosova, to automatski znači i Albaniju i Makedoniju, onda dolazimo do mini Šengen liste i svega što može da omogući da taj prostor ostvari ako ne bum, onda uzlet. A Amerikanci kažu da je to zalog za ekonomsku, socijalnu i političku situaciju u tim zemljama“, smatra Dragan Blagojević.

Ipak, prema rečima Blagojevića, i Brisel i Vašington su svesni najvećih problema, koje ni putevi ni avionske linije, neće rešiti:

„Ako nema bitke protiv korupcije i organizovanog kriminala, onda nema ni onog što mi hoćemo da uradimo kada je u pitanju ekonomija i pomirenje“, kaže Blagojević.

Prilog N1 možete pogledati ovde

Pročitajte još:

Grenel i Vučić: Započeti razgovori o železničkoj liniji BG-PR, da se ukinu takse i prekine kampanja otpriznanja

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.