Privrednice: Donekle smo stigle i imamo nekakva prava

I pored apsolutne zakonske jednakosti, pojedine dame na Kosovu još uvek doživljavaju nasilje, bivaju objektizovane, manji broj njih ima imovinu na svoje ime, teže dolaze do posla i lošije su plaćene nego njihove muške kolege. Osim nedovoljne pomoći od strane institucija, ženama često fali i motivacija da započnu biznis, a tu je i večita dilema, A gde ću decu? A peglanje? A ručak? Šta će reći komšije? Šta će reći porodica?. Patrijarhalno vaspitavanje, vrlo često, se prepliće sa njihovim željama. Nova epizoda „Iz dve perspektive“, donosi nam priče žena koje se bave malim biznisom. Jedna je iz Prugovca, druga iz Lapljeg Sela.

Remzije Beriša, iz Prugovca, bavi se proizvodnjom, preradom i konzervacijom voća i povrća i drugih proizvoda po narudžbini. Beriša je pored toga i predsednica udruženja žena farmera – Aljba. Planira da otvori radnju u sopstvenom lokalu.

Mislim da muškarci još uvek ne dopuštaju da žena bude ispred, da budu toliko aktivne koliko bi želele

Snežana Sojević iz Lapljeg Sela bavi se proizvodnjom torti i kolača i raznih jela. Kaže da joj najveći problem predstavlja nedostatak prostora, tehnike, alata. U budućnosti, želi da proširi proizvodnju.

Ove dve preduzetnice govorile su o svojim poslovima, preprekama sa kojima se suočavaju, položaju žena, razumevanju muškaraca za žene koje se bave biznisom… Beriša ističe da im najveće probleme predstavlja vlasništvo, tj. posedovanje imovine (upisane na njihovo ime), ali i nedovoljna podrška opštine i centralnih institucija.

Na pitanje, kakav je položaj žena danas? Beriša odgovara:

„Pravo da ti kažem, donekle smo stigle i imamo nekakva prava. Ali, još treba da se radi na tome, posebno u seoskim sredinama.“

Najviše zapostavljene su žene koje nisu imale priliku da se dalje školuju, smatra Beriša. Sojević navodi da su to domaćice. Imaju suprotne stavove po pitanju koliko su žene upoznate sa svojim pravima. Dok Beriša smatra da „još ima žena koje ne znaju da imaju prava“, Sojević tvrdi suprotno „sve više i više, da“.

Slažu se da muškarci nemaju dovoljno razumevanja za žene u biznisu.

„Rekla bih da ne. Na kraju krajeva, zavisi koliko ste vi glasni…ali ukoliko ćutite, i lepo vam je i smeškate se, onda sigurno neće razumeti,“ zaključuje Sojević.


Emisija Iz dve perspektive snimljena je kao deo aktivnosti projekta „Podrška stvaranju društvenih veza i zaštiti manjina na Kosovu“. Ovaj projekat finansira IOM (Međunarodna organizacije za migracije), koji je podržala Britanska ambasada u Prištini. Mišljenja, stavovi, zaključci ili preporuke izneseni u ovom prilogu ne izražavaju nužno stavove donatora i portala KoSSev.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.