PSD predložila Rezoluciju: Odgovornost za dijalog da nosi Skupština Kosova. Samoopredeljenje: Prekinuti sadašnji format razgovora

Na jučerašnjoj sednici kosovske skupštine raspravljalo se o dijalogu Beograda i Prištine. Socijal-demokratska partija (PSD) predstavila je svoju rezoluciju o ovim razgovorima, a niz predloga je imao i pokret Samoopredeljenje. Ključni zahtev PSD-a je da odgovornost za dijalog nosi Skupština Kosova koja će i odlučivati o davanju mandata nosiocu dijaloga. Samoopredeljenje zahteva da se prekine sadašnji format razgovora Beograda i Prištine, jer – tvrde – Hašim Tači nije kredibilna osoba da vodi predstojeću fazu dijaloga. 

Skupština Kosova je juče prvobitno trebalo da glasa za Nacrt zakona o potvrđivanju Sporazuma između Evropske komisije i Kosova o učešću u „Erasmus +“ programu. Međutim, u nedostatku kvoruma nije se glasalo. Sednica je nastavljena raspravom o dijalogu, saopšteno je iz ove skupštine.

Socijal-demokratska partija predstavila je svoju rezoluciju u četiri tačke. Predlagač je poslanik ove stranke, Visar Imeri.

Kako je objasnio, radi se o Rezoluciji za „određivanje institucionalnih odgovornosti u procesu dijaloga između Republike Kosovo i Republike Srbije“.

A pokret Samoopredeljenje takođe je izlistao svoje predloge u vezi sa dijalogom:

„Prekinuti sadašnji format dijaloga sa Srbijom; niko u ime Kosova ne može da pregovara o unutrašnjim pitanjima Republike Kosovo; potpuni politički, ekonomski i trgovinski reciprocitet sa Srbijom; reciprocitet po pitanju prava albanskog naroda u Srbiji sa srpskim narodom na Kosovu; podizanje optužnice protiv Srbije za genocid; Hašim Tači nije kredibilna osoba da vodi predstojeći dijalog sa Srbijom.“

Rezoluciju prenosimo izvorno i u celosti:

  1. Političke stranke zastupljene u Skupštini Republike saglasne su da osnovna odgovornost za odgovarajući tok procesa dijaloga pripada Skupštini Republike, koja je najviši zakonodavni i organ donošenja odluka u zemlji.
  2. Kvalifikovanim glasanjem, sa dve trećine ukupnog broja poslanika, Skupština usvaja državnu platformu za dijalog, koja će poslužiti kao osnovni dokument temeljnih načela i državnih pozicija u ovom važnom procesu.
  3. Kvalifikovanim glasovima sa dve trećine ukupnog broja poslanika, Skupština daje mandat nosiocu/ma dijaloga. Oni koji imaju mandat snose odgovornost pred Skupštinom tokom svake faze dijaloga i donose odluke samo u potpunoj saglasnosti sa istom. Skupština zadržava pravo razrešavanja nosioca dijaloga kada god oceni da su prekršena temeljna načela Platforme i kada postoji rizik da proces izađe van svojih okvira.
  4. Skupština Republike, u skladu sa članom 69. stav 1 Pravilnika Skupštine, osniva poseban odbor koji će izbliza nadgledati proces dijaloga. Ovaj odbor će biti nadležan da obaveštava predsedništvo Skupštine i na skupštinskim sednicama o svim tokovima u procesu dijaloga – a takođe će zahtevati redovne skupštinske rasprave tokom trajanja istog. Odborom za nadgledanje dijaloga će predsedavati parlamentarna opozicija, dok će sastav biti određen prema formuli koja se koristi za redovne skupštinske odbore.

Iz Skupštine Kosova navode da su sve parlamentarne grupe u osnovi podržale rezoluciju, dajući i svoje preporuke. Međutim, sednica je prekinuta usled informacije o smrti Adema Demaćija.

Podsetimo, početkom nedelje predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, sazvao je  sastanak u vezi sa procesom dijaloga, kojem, kako je sam preneo javnosti, nisu prisustvovali ovom sastanku, navevši da je jedna stranka pristala da učestvuje u procesu razgovora. Kljan Kosova tada je javio da se radi o Demokratskoj ligi Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.