PSD postavila kutiju i pozvala Kurtija da glasa „na referendumu“ za ujedinjenje sa Albanijom

PSD referendum za ujedinjenje
FOTO: EkonomiaOnline

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Socijaldemokratska partija organizovala je u Prištini „referendum na kome će se glasati za ujedinjenje Kosova sa Albanijom“.

Čak su postavili šator i kutiju, i ovom prilikom su pozvali premijera Aljbina Kurtija (Albin Kurti) da izađe i glasa za ujedinjenje sa Albanijom.

Član PSD-a, Nol Nuši (Nushi), rekao je da je ovaj zahtev upućen Kurtiju nakon što je šef Vlade još ranije izrazio političku volju za nacionalnim jedinstvom i da je nedavno svojim izjavama dopunio ovo pitanje.

KoSSev: Akcija PSD-a i poziv Kurtiju stižu na Dan albanske zahtave, tj. obeležavanja 109. godišnjice proglašenja nezavisnosti Albanije.

Ovaj praznik se obeležava i na Kosovu, a najviši prištinski zvaničnici danas poručuju da je reč o danu „albanskog nacionalnog identiteta“, te ujedno šalju poruke o jedinstvu.

O jedinstvu, tačnije ujedinjenju Kosova i Albanije, u prethodnom periodu je u više navrata govorio upravo kosovsk premiijer.

On je kazao krajem prošle nedelje da bi na referendumu glasao za ujedinjenje sa Albanijom samo ako bude predstavljen na demokratski način, ali i da to nije prioritet u ovom mandatu njegove Vlade.

Slično je izjavio i albanski premijer, Edi Rama, koji je nakon nedavne zajedničke sednice kosovske i albanske vlade kazao da bi glasao „Za“ ujedinjenje Kosova i Albanije, da će do ujedinjenja doći, ali i da ne zna kada bi referendum o tom pitanju mogao da se održi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.