Na Dan albanske zastave Kurti i Osmani o „žrtvama za slobodu“; Aljiu o „prirodnom ujedinjenju“

Osmani Kurti prekaz Samoopredeljenje
FOTO: Samoopredeljenje/Facebook

U Albaniji se danas obeležava Dan zastave, tj. 109 godina od kada je proglašena nezavisnost u Valoni. Ovaj dan obeležavaju i najviši prištinski zvaničnici. Kosovski premijer i predsednica jutros su odali počast u Prekazu na „memorijalnom kompeksu Adem Jašari“. Poručili su da je reč o „najvažnijem prazniku za Albance“, a ujedno i zbog toga što se na današnji dan „OVK prvi put pojavila u javnosti“. Nisu izostale ni poruke o ujedinjenju sa Albanijom, koje je poslao kosovski ministar životne sredine.

„Ovde smo danas, 28. novembra kako bismo odali počast žrtvi mnogih generacija, koja je kulminirala proglašavanjem nezavisnosti Albanije 1912. godine, ali je nastavljena mnogim žrtvama Albanaca za slobodu“, kazala je Osmani u Prekazu.

Kosovska predsednica se ujedno oglasila putem Fejsbuka, gde je poručila da 28. novembar ima veliku istorijsku težinu, kako zbog proglašenja nezavisnosti Albanije, tako i zbog toga što je, kako je rekla, na današnji dan „rođen legendarni komandant Adem Jašari i istog dana se OVK prvi put pojavila u javnosti“.

„Oba ova događaja daju još veći značaj novembru, jer u sebi nose duh slobode, ideala generacija Skenderbega, Ismailja Ćemajljija (Ismail Qemajli), Ise Boljetinca (Isa Boletini) i mnogih drugih rodoljuba“, kazala je.

Osmani poručuje da će Kosovo nastaviti da bude na strani Albanije i da će produbljivati veze između naroda, uključujući i one strateške.

Slične poruke poslao je iz Prekaza i kosovski premijer Aljbin Kurti navodeći da je 28. novembar dan „albanskog nacionalnog identiteta“ koji se vezuje za najvažnije istorijske događaje.

„Od Skenderbega, Kruje, Ismailja Kemalija u Valoni, do Adema Jašarija u Prekazu nesumnjivo je ovo dan koji nas ispunjava radošću, ponosom i odgovornošću“, kazao je Kurti.

Poručio je da je pred Kosovom više ciljeva, među kojima su uvećanje blagostanja građana i stepena demokratije.

Osmani i Kurti su se potom uputili ka Prištini, gde su odali počast preminulom bivšem predsedniku, Ibrahimu Rugovi.

Čestitke danas šalju i drugi prištinski zvaničnici.

Predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca Dan albanske zastave vidi kao „dan jedinstva“ kojim se obeležava „borba i žrtvovanje čitavih generacija Albanaca koji su utabali put slavnoj istoriji ka slobodi“.

„Danas, 28. novembra, sinovi Skenderbega, Ismailja Kemaljija i Adema Jašarija nalaze se slobodni i ujedinjeni oko nacionalnih ideala“, poručio je Konjufca.

Lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj ,podsetio je na nedavno potpisane sporazume albanske i kosovske vlade na zajedničkoj sednici održanoj u Elbasanu, sa kojima se, kako je rekao, obeležavaju novembarski praznici.

Izrazio je zahvalnost „osnivačima albanske države koji su uzdigli nacionalne vrednosti i ideale“.

Podsetimo, 28. novembar proglašen je nedavnom odlukom kosovskog premijera za praznik koji se obeležava na Kosovu, iako on nije na listi zvaničnih praznika. Kosovske institucije neće raditi sutra.

Dan nezavisnosti Albanije obeležava se i u drugim gradovima širom Kosova.

U blizini Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini postavljena je velika zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, kao i amblemom OVK, dok je u Štimlju otkrivena statua Adema Jašarija.

I danas o „nacionalnom jedinstvu“

Nakon serije poruka iz Prištine i Tirane o ujedinjenju Kosova i Albanije koje su slate prethodnih dana, iste su mogle da se čuju i danas.

Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu), poručio je danas da se sve vreme radi na ujedinjenju „na prirodan način“, te da je granica „samo veštačka podela dve zemlje“, prenela je EkonomiaOnline.

Svega nekoliko dana pre obeležavanja godišnjice nezavisnosti Albanije, u Elbasanu je održana sedma zajednička sednica Vlada Kosova i Albanije kojoj su prisustvovali dvojica premijera i resorni ministri.

Na sednici je potpisano 13 sporazuma koji se, između ostalog, odnose na sprovođenje studije izvodljivosti za izgradnju pruge Drač-Priština, te olakšice o protoku robe i putnika i uzajamnu saradnju, ali se i potom govorilo o „nacionalnom jedinstvu“ –  narativu koji je u javnosti posebno aktuelan pred izbore, ili za praznike.

Albanski premijer, Edi Rama kazao je da bi glasao „Za“ ujedinjenje Kosova i Albanije, da će do ujedinjenja doći, ali i da ne zna kada bi referendum o tom pitanju mogao da se održi.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao je na istom događaju da se o takvim istorijskim procesima ne može odlučivati i da se ne mogu određivati datumi i načini.

„Čini mi se da je više nerazumevanja nego li nesporazuma po pitanju ujedinjenja Albanaca. To nije stvar koju mi biramo, to je kolektivna namera koja nas bira, ne možemo da odlučujemo o takvim istorijskim procesima i da određujemo datume i načine“, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je takođe u više navrata neposredno pre ove sednice govorio o ujedinjenju.

Za švajcarske medije rekao je krajem prošle nedelje da bi na referendumu glasao za ujedinjenje sa Albanijom samo ako bude predstavljen na demokratski način, ali i da to nije prioritet u ovom mandatu njegove Vlade.

Predsednik Srbije je povodom izjave Kurtija najavio da će uputiti pisma šefovima zemalja širom sveta zbog, kako je rekao, izostanka reakcije međunarodne zajednice. Osudio je Kurtijevu izjavu, ali i upitao – Gde biste me obesili da ja govorim o ujedinjenju Srbije sa nekom drugom teritorijom?

Aljbin Kurti se pred dolazak na premijersku funkciju tada i javno zalagao za izmenu prvog člana kosovskog ustava kojim se nalaže da Kosovo „ne može da se pripoji drugoj državi“.

„Imamo prepreku kada je u pitanju Ustav Republike Kosovo, ali to nije nepremostiva prepreka. Radom i zalaganjem, uz političku volju i volju naroda, moramo doneti zakon o referendumu i jednog dana promenimo Ustav Kosova. Kosovo i Albanija kao dve države iste nacije mogu se integrisati i ujediniti“, poručio je Kurti u martu ove godine.

U međuvremenu je, nakon preuzimanja funkcije premijera, u više navrata takođe govorio o tome da da je prvi član kosovskog ustava prepreka, ali i da bi na referendumu „koji ne bi doveo do rata“, podržao ujedinjenje Kosova i Albanije.

Kosovski premijer nije jedini. U prošlosti je više drugih političara na Kosovu, ali i iz Albanije, govorilo u prilog – svi Albanci u jednoj državi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.