Prvo oboljenje od COVID-19 u Južnoj Mitrovici

Opština Južna Mitrovica
Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Prvi slučaj COVID-19 u Mitrovici (Južnoj) potvrđen je sinoć. Sumnja se da je inficirana žena imala kontakt sa ukupno 96 ljudi, od kojih je 84 zaposleno u ETC-u, prenosi Express.

Saopštenjem za medije upućenim medijima, opština je najavila da će ih Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIJZK) testirati i da će im biti preporučena samoizolacija u naredne dve nedelje.

„U početku je na ovom sastanku naglašeno da su timovi Regionalnog centra za javno zdravlje u saradnji sa Kosovskom policijom i opštinskim timom za upravljanje u hitnim situacijama, identifikovali sve slučajeve kontakta zaraženih, što je ukupno 96 ljudi, od kojih je 84 zaposleno u ETC-u, dok su ostali članovi porodice, njih će testirati NIJZK i preporučena im je samoizolacija u naredne dve nedelje“, navodi se u saopštenju.

Nakon ovog slučaja, Bahtiri je predložio dodatne mere za sve supermarkete koji posluju u Mitrovici, kako bi građani bili zaštićeniji od ovog virusa.

„Sve ove mere koje je predložio predsednik Bahtiri jednoglasno su podržali svi pripadnici opštinskog štaba za vanredne situacije, najavivši da će one kompanije koje ne poštuju preporuke štaba za Mitrovicu, po njih rizikovati zatvaranje poslla, a za lica koja ne budu sprovodila preporuke lokalnih i centralnih institucija, organi za sprovođenje zakona pokrenuče postupak“, navodi se u saopštenju.

Dodatne mere:

1. Nijedan građanin ne sme da ulazi u supermarkete bez rukavica i maski.

2. Na ulazu (u supermarket) da se postavi sto za kontrolu kupaca sa digitalnim termometrom.

3. Svakodnevno u potpunosti dezinfikovati objekte i u prisustvu opštinskih inspektora.

4. Supermarketi su dužni da angažuju svoje osoblje radi dezinfekcije svih korpi i kolica prilikom svake upotrebe.

5. Na ulazu u svaki supermarket postaviti sredstva za dezinfekciju ruku i u sve ostale prostore.

6. Svaki građanin dužan je da obavesti agencije za sprovođenje zakona o ulasku građana iz opština koje su u karantinu.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.