Prvi sastanak radne grupe Vlade Srbije za avio-saobraćaj sa Prištinom: Razgovaraće se u Briselu

Nakon što je formirana početkom februara, radna grupa Vlade Srbije za "normalizaciju vazdušnog saobraćaja iznad teritorije Kosova i Metohije" održala je danas svoj prvi sastanak. Na sastanku kojim je rukovodio ministar odbrane Srbije, Zoran Đorđević, razgovaralo se o, kako je saopšteno iz ovog ministarstva, preciziranju detalja u vezi sa predlogom platforme za pregovore koja treba da bude predstavljena Vladi Srbije. Osim u Beogradu, o aktuelnim pitanjima iz nadležnosti ove radne grupe, razgovaraće se i u Briselu, tvrde u ovom saopštenju. Upravo je prištinska strana ranije odbijala da razgovara o pitanju uspostavljanja avio-saobraćaja između Beograda i Prištine kao o ekonomskom pitanju o kojem bi se razgovaralo na nivou privrednih komora, kako su tvrdili da je Srbija pokušavala, već isključivo u Briselu – kao o političkom pitanju. 

Uz eksperte iz ministarstva odbrane i Vojske Srbije, radnu grupu Vlade Srbije čine i eksperti iz Ministarstva spoljnih poslova, unutrašnjih poslova, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom (kojom rukovodi general Dragan Vladisavljević, prim. red.), Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije i Agencije za kontrolu leta Srbije i Crne Gore.

Ukinuta vazdušna zona bezbednosti, gornji vazdušni prostor otvoren za civilne letove – kontroliše ga Mađarska do 2019.

NATO je krajem pretprošle godine ukinuo vazdušnu zonu bezbednosti koja se protezala 25 kilometara od administrativne linije Kosova ka unutrašnjosti centralne Srbije, a koja je dogovorena Vojnotehničkim sporazumom iz '99 godine. Gornji vazdušni prostor iznad Kosova, na visini većoj od 8.700 metara, otvoren je za civilne letove, marta 2014. godine. KFOR je  iste godine kontrolu nad ovim vazdušnim prostorom delegirao mađarskom "Hungarkontrolu", koji ima ugovor na pet godina, a po njegovom isteku očekuje se novi javni poziv za "kontrolora", na koji može da se javi i SMATSA (Kontrole letenja Srbije i Crne Gore).

Radna grupa tvrdi da će se baviti pitanjima "normalizacije vazdušnog saobraćaja za civilne letove iznad Kosova i Metohije", uključujući i, oni takođe tvrde, "ponovno uspostavljanje avio linije Beograd-Priština", a koja, kako podsećaju u Beogradu, ne postoji 18 godina.

Srpska strana je više puta pokušavala u dijalogu sa Prištinom da pokrene pitanje avio-saobraćaja i avio-linije Beograd – Priština, ali je prištinska strana to odbijala do sada, uz obrazloženje da se o ovom pitanju može razgovarati jedino u Briselu, umesto na nivou privrednih komora, kako je pokušavano iz Beograda, te da to nije "ekonomsko", već "političko" pitanje.

Ipak, srpska strana je u nekoliko navrata pokušavala i u Briselu da otvori ovo pitanje, ali je ostalo zabeleženo i to da su se Priština i Beograd različito oglašavali u vezi sa temama o kojima se razgovaralo, tako da pitanje avio-saobraćaja Priština do sada nije zvanično potvrđivala kao temu aktuelnih razgovora.

Iz Prištine su više puta poručili da su uspostavljanje avio-linije i kontrola, kako su isticali, kosovskog vazdušnog prostora – dva odvojena pitanja. Navodili su i da se o kontroli vazdušnog prostora nad Kosovom ne pregovara sa Beogradom, već samo sa NATO paktom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.