Prvi korak ka "Republici Srpskoj"

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Četiri opštine na severu Kosova su usvojile svoje opštinske statute u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova. Opštine na severu kažu da statuti imaju za osnovu Rezoluciju 1244, dok Vlada smatra da su nezakoniti, prenosi "Zeri".

Četiri opštine sa severa Kosova svaki dan sve više "kidaju veze" sa kosovskim institucijama, profilišući zaseban politički entitet. 

Pre dva dana su članovi Saveta četiri severne opštine (Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok) usvojili opštinske statute zamenarujući Uastav Kosova i pozivajući se na Rezoluciju 1244 Saveta Bezbednosti. 

Time su povećali zabrinutost zbog stvaranja nekakave "Republike Srpske" na severu Kosova pošto su srpski članovi saveta osim statuta usvojili i simbole i grbove opština koji nisu u skladu sa Ustavom Kosova. 

Predsednici opština se ponose ovakvim delovanjem dok ga Vlada Kosova smatra nezakonitim.

Kosovski analitičari kažu će Vlada Kosova koja je to pitanje prepustila Ministarstvu za lokalnu samoupravu, kojim rukovodi Slobodan Petrović "progutati" i te izmene. On će proveriti te statute i reći da li su zakoniti ili će predložiti njihove izmene.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.