Protest veterana „OVK“ protiv Specijalnog suda

Foto: KoSSev

Veterani „OVK“ održali su danas protest pod parolom „U odbranu oslobodilačkog rata“ na trgu Skenderbega u Prištini. Protestuju protiv Specijalnog suda za navodne zločine „OVK“.

Protest je organizovan nakon što je obelodanjeno da je Specijalizovanim većima Kosova podneta optužnica protiv kosovskog predsednika, Hašima Tačija i lidera PDK, Kadrija Veseljija i drugih, za ratne zločine.

Udruženje ratnih veterana „OVK“ koje se od početka protivi radu ovog suda koji je formiran izmenom Ustava i usvajanjem Zakona od strane skupštine Kosova, i danas je poslalo poruke o nepravednosti ovog suda.

Ovaj sud formiran je kako bi se ispitali navodni zločini počinjeni na Kosovu između decembra 1998. i januara 2001., a o kojima je izvestio Dik Marti u zvaničnom dokumentu Saveta Evrope koji se bavi samo nekolicinom osoba iz „OVK“, a ponajpre i najdetaljnije, aktuelnim kosovskim predsednikom. Iz tih razloga, on se u kosovskoj javnosti percipira kao rasistički i uperen protiv Albanaca.

Ovaj sud iznenadio je javnost kada je 24. juna objavio da je dva meseca pre podneo optužnicu protiv Tačija, Veseljija i drugih koji se sumnjiče za ubistvo preko 100 osoba, Srba, Roma i Albanaca.

Iako je udruženje ratnih veterana „OVK“ odavno najavljivalo proteste ukoliko ovaj sud počne da radi, ovaj protest protiv zbog podnošenja optužnice protiv dve najistaknutije figure „OVK“ organizovan je tek dve nedelje nakon najave Specijalizovanog tužilaštva.

Predsednik ovog udruženja, Hisni Gucati, danas je poslao poruku da je vest o optužnici iznenadila civilizovani svet, ali i visoke zvaničnike EU i vojne zvaničnike i ljude od velikog političkog uticaja.

„Dok je slobodoljubivi narod Kosova, koji je ratovao protiv ubilačke mašinerije Miloševića potpomognut i od strane međunarodnih saveznika duboko razočaran, zato što oni koji su nas učili već 20 godina o vladavini prava i o primeni vladavine prava sami krše te zakone u formi kako su oni podigli te optužbe mešajući se u pravdu, dajući ovim sudovima politički karakter“, naveo je on, prenosi Koha i ponovio optužbu da je saopštenje tužilaštva o podnetoj optužnici objavljeno dva meseca nakon podnošenja kako bi bio otkazan sastanak srpske i kosovske delegacije u Vašingtonu, do čega je i došlo.

S druge strane, objavljivanje informacije o podnošenju optužnice od strane tužilaštva, odnosno imena dva od više osumnjičenih, Veseljija i Tačija, objašnjeno je pokušajima sabotaže suda od strane ove dvojice uticajnih kosovskih političara.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, najavio je juče da će u ponedeljak otputovati u Hag na poziv Suda ali nije precizirao kojim povodom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.