Veliki skup u Kosovskoj Mitrovici: „Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju“

Kod trga Braća Milić u Kosovskoj Mitrovici upravo je počeo „Veliki opštenarodni protestni skup“, u organizaciji Udruženja penzionera, kojim, kako su najavili, „žele da skrenu pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine i Aljbina Кurtija o ukidanju dinara kojom im se ugrožava ostanak i opstanak na njihovim ognjištima“. Na čelu je Srpska lista i Srpska demokratija.

Ovo je Udruženje u subotu pozvalo svoje sunarodnike da se skupu pridruže „svi oni kojima je direktno ugrožena egzistencija nepravednim merama iz Prištine“ – zdravstvene i prosvetne radnike, socijalno ugrožene, studente i omladinu.

Skupu su se gotovo svi pozvani i odazvali. Kako javlja naš reporter sa terena, kod ovog je trga, i pre podneva, počeo da se okuplja veliki broj zaposlenih u zdravstvenim, prosvetnim i ostalim javnim institucijama.

Masa ljudi prostire se duž celog gradskog šetališta, od trga Knezu Lazaru do trga Braća Milić.

Protest Kosovska Mitrovica dinari
FOTO: KoSSev

Procenjuje se da skupu prisustvuje oko dve hiljade ljudi, svih starosnih dobi, sa tendencijom da će se taj broj i povećavati.

Nose se srpske zastave, ali i transparenti:

„Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju“, „Ovo je okupacija“, „UN 1244 USA HELP“, „Evropo otvori oči“, „Bez socijalnih primanja, nećemo imati ni za hranu“, ali i „Pravda za Slađana“ i „Nije kriv“.

Postavljena je i bina. Tu su i najviši čelnici Srpske liste, koji su na čelu kolone. Uz njih se nalaze i vođe Srpske demokratije.

Tačno u podne, kada je skup počeo, sa razglasa se čula himna Srbije – Bože pravde.

Protestni skup je, istog dana kada je najavljen, podržala Srpska lista, a i oni su pozvali građane da „uzmu učešće u demokratskom protestu a protiv odluke režima u Prištini da se ukine dinar i platni promet…“.

„Od izuzetnog je značaja da svojim prisustvom u velikom broju pokažemo Prištini da se protivimo ovim antisrpskim odlukama i da želimo da u miru ostanemo da živimo na svojim vekovnim ognjištima“, naveli su iz ove stranke.

Podršku su danas skupu dali i iz Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije, uz očekivanje da organizatori neće dozvoliti da skup iskoriste političke partije – „pogotovo ne tzv. Srpska lista, koja delom snosi odgovornost za stanje u kojem se narod našao“.

Skup je uredno najavljen Kosovskoj policiji, a nekoliko njihovih patrola parkirano je u blizini trga. Protest prate i službenici EULEX-a.

Protest Kosovska Mitrovica dinari policija
FOTO: KoSSev

Za to vreme, kosovski premijer koji je otputovao u Veliku Britaniju je za Blumberg kazao da nema ukidanja uredbe ali i da neće biti kažnjavanja, te da će građani koji koriste dinar imati dovoljno vremena da se prilagode.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.