Protest ispred EULEX-a: „Ne može da bude pravda ono što krši ustav“

Foto: Raporteri

Aktivisti Socijal-demokratske partije (PSD) izveli su danas protestni performans ispred kancelarija EULEX-a, aludirajući na ono što vide kao nezakonito delovanje ove institucije usled isteka mandata.

Oni su na kapiju EULEX-a u Kosovu Polju postavili lanac i katanac, kao i natpis „isteklo“.

„Ovde smo da stavimo katanac Specijalizovane komore, ovoj instituciji je istekao mandat i to je nelegalna institucija. Sud nelegalno drži ljude u pritvoru to je nešto skandalozno i na to treba ukazati. Ne može da bude pravda ono što krši ustav“, rekao je Zđim Hiseni (Zgjim Hyseni) aktivista ove partije, prenosi Raporteri.

PSD na prošlim izborima nije uspela da uđe u parlament. Pored ove akcije, nedavno su izveli još jednu – kada su prekinuli govor kosovskog premijera, Avdulaha Hotija, bacivši na njega papire i zahtevavši od njega da se pozabavi pitanjem žena.

Iako je više puta istaknuto da trajanje mandata i EULEX-a i Specijalizovanih veća zavise od odluke Evropskog saveta koji je ove misije i uspostavio, kosovski predsednik Hašim Tači, ipak je sredinom ove godine i razmenio pisma sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepom Boreljom, a u vezi sa nastavkom rada EULEX.

Takođe, iako je osnivačkim aktima Specijalizovanih veća naglašeno da će ova institucija funkcionisati do završetka svih suđenja, predsedavajuća kosovske skupštine, Vjosa Osmani, najavila je da su pripremljeni ustavni amandmani koji će potvrditi nastavak funkcionisanja suda.

Službenici EULEX-a sproveli su 24. i 25. septembra tri hapšenja po nalogu Specijalizovanih veća Kosova – zbog ratnog zločina uhapšen je Saljih Mustafa, a zbog krivičnih dela protiv pravosuđa rukovodioci Udruženja ratnih veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.